Recept za krofne
Kompletan recept i vodič kako da napravite savršene vazdušaste krofne koje možete poslužiti sa džemom, euro kremom ili samo sa šećerom u prahu.
Nema ocenu
Vreme pripreme 1 hour Sat 30 minutes Minuta
Vreme pravljenja 25 minutes Minuta
Jelo Dezert
Kuhinja Mediteranska
Porcija 5 osoba
Kalorije 300 kcal
Pribor
- 1 Metalna modla za krofne ukoliko nemate modlu i staklena čaša može doći u obzir.
Sastojci
- 700 g brašna - oštro tip 400
- 2 kom jaja
- 400 mililitara mleka
- 50 mililitara ulja
- 40 grama kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 prstohvat soli
Instrukcije
- Ugrejati mleko da bude toplo, dodati kašiku šećera i izmrviti kvasac
- Zatim sve to izmešati
- Dodati pole mere brašna i mešati smesu dok se ne sjedini, zatim dodati ulje, so i jaja
- Zatim dodavati ostatak brašna i mešati. Smesa ne treba da bude lepljiva, ukoliko je potrebno možete dodavati po malo brašna kako bi dobili fino testo koje se ne lepi za ruke.
- Kada ste završili sa mešenjem, testo pospite sa malo brašna i pokrijte sa krpom, ostavite ga na toplom mestu dok se smesa ne udvostruči.
- Kada se testo podigne, površinu na kojoj ćete ga rastezati pospite brašnom i testo istresite iz posude. Još malo premesite testo i počnite sa razvlačenjem, za to će vam naravno biti potrebna drvena oklagija. Potrebno je da testo razvučete na 1 cm debljine.
- Kada ste testo rastanjili možete početi sa vađenjem krofni, najbolje bi bilo da imate metalni kalup za krofne jer je najbolji za sečenje i daje savršen okrugli oblik vašim krofnama. Ukoliko pak nemate kalup možete koristiti staklenu čašu, a veličina zavisi samo od vas i koliko želite da su vam krofne velike.
- Kada izvadite sve krofne, ostavite testo da još malo odmori, jedno 10 minuta
- Za to vreme spremite jednu dublju šerpu sa staklenim poklopcem, sipajte ulje ili mast, zavisi šta više preferirate.
- Nakon 10 minuta možete početi sa pečenjem krofni, morate ugrejati ulje na srednjoj temperaturi i sve do kraja pečenja ne bi trebalo da pojačavate niti da smanjujete temperaturu. Jako je bitno da temperatura tokom celog procesa bude ujednačena.
- Kada je došlo vreme da krofne spuštate u šerpu,jednu po jednu uzimajte sa tacne koja je prethodno posuta brašnom, blago pritisnite krofnu sa dva prsta od gore i dole po sredini kako bi se stvorilo udubljenje, zatim onaj deo koji je bio dole okrenite na gore i ubacite u šerpu da se peče.
- Kada ubacite nekoliko krofni u zavisnosti od vaše posude, uzmite poklopac i poklopite, i gledajte magiju kako vaše krofne rastu.
- Kada procenite da je donja strana porumenela, lagano ih okrenite i više nemojte poklapati do kraja pečenja.
- Za 3-4 minuta vaše krofne su gotove i možete ih lagano vaditi na tanjir na koji ste prethodno stavili nekoliko ubrusa ili papir za pečenje kako bi upio višak masnoće.
- Postupak ponavljate sve dok ne ispečete sve krofne. Nakon toga spremne su za služenje i degustaciju.
- Prijatno Vam bilo!
Video
Nutritivna vrednost
Serving: 50gCalories: 300kcalCarbohydrates: 40gProtein: 5gFat: 15g
Tagovi krofne sa čokoladom, krofne sa džemom, recept za krofne, testo
Da li ste probali ovaj recept?Pišite nam vaše mišljenje.