Koji su neophodni dokumenti za produženje lične karte?

Koji su neophodni dokumenti za produženje lične karte

Proces vađenja lične karte je nešto što niko od nas jednostavno ne može izbeći.

Iako smo svi svesni te činjenice, to ne umanjuje osećaj nervoze nakon što primetimo da se bliži datum kada nam lična karta ističe. Većina će slegnuti ramenima jer će morati da provedu dan u „borbi“ sa administracijom i redovima.

Lična karta i produžetak važenja
Izvor:k1info.rs

Ali ovaj proces ne mora biti stresan. Možete ga rešiti brže i bezbolnije ukoliko proverite šta je potrebno za produženje lične karte i pripremite se na vreme.

Šta je potrebno za produženje lične karte?

Izvor:Bria.com

Prva stvar na koju morate da obratite pažnju su dokumenta.

 • Stara lična karta: Ovo je osnovni dokument koji morate priložiti. Stara lična karta se vraća prilikom podnošenja zahteva za novu.
 • Popunjen obrazac zahteva za izdavanje lične karte: Možete ga preuzeti na šalterima policijskih stanica ili ga popuniti online.
 • Uverenje o državljanstvu: Neophodan kao potvrda da ste državljanin Republike Srbije. Uverenje ne sme biti starije od šest meseci.
 • Izvod iz matične knjige rođenih: Takođe ne sme biti stariji od šest meseci. Potreban je za potvrdu vašeg identiteta i datuma rođenja.
 • Dokaz o uplati takse: Naknada za izdavanje nove lične karte mora biti plaćena unapred. Visina takse može varirati, pa je najbolje da se informišete u vašoj lokalnoj policijskoj stanici ili na portalu eUprava.
 • Fotografija: U većini slučajeva, fotografija se pravi direktno u policijskoj stanici. Ipak, može biti korisno da ponesete fotografiju u slučaju da zatreba.

Proces podnošenja lične karte

Već smo spomenuli dosadne redove i administraciju. Dobra stvar je da to možete zaobići korišćenjem zvaničnog portala Republike Srbije koje se zove eUprava.

Podnošenje zahteva za ličnu kartu
Izvor:euprava.gov.rs

Takođe, uštedeće vam mnogo vremena zato što možete da zakažete tačan datum i vreme podizanja vašeg dokumenta.

Registracija i slanje zahteva za ličnu kartu su veoma jednostavni, i uključuju:

 • Prijavljivanje na portal.
 • Popunjavanje elektronskog obrasca za izdavanje lične karte.
 • Prilaganje skeniranih kopija potrebnih dokumenata (uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih).
 • Plaćanje takse online.
 • Elektronsko podnošenje zahteva.

Nakon toga, dobićete potvrdu putem elektronske pošte. Nova lična karta će vam biti dostavljena na kućnu adresu ili ćete je preuzeti u najbližoj policijskoj stanici (sami birate izmedju ova dva).

Vreme trajanja lične karte

U većini slučajeva, lična karta se mora zameniti nakon 10 godina. Ovo pravilo važi za sve građane između 18 i 65 godina.

Za maloletna lica važi pravilo gde se lična karta može dobiti nakon desete godine, i maksimalnom trajanju od 5 godina ili do punoletstva.

Što se tiče starijih of 65 godina, oni mogu dobiti trajnu ličnu kartu bez roka važenja.

Posledice ukoliko ne izvadimo ličnu kartu na vreme

Izvor:bizlife.rs

Najbitnija stvar koje morate biti svesni je da zakon uslovljava građane da moraju imati validnu ličnu kartu.

Kazna za ovaj prekršaj je između 10,000 i 50,000 dinara. Pored novčane kazne, takođe postoji i šansa da budete pozvani na sud gde bi morali da objasnite razloge zbog kojih niste obnovili ličnu kartu na vreme.

Postoje i slučajevi gde možete proći bez novčane kazne. Na primer, ukoliko ste živeli u drugoj državi.

Takođe moramo navesti i praktične posledice, kao što su nemogućnost otvaranja računa u banci, podnošenja zahteva za pasoš i ostala dokumenta, korišćenje zdravstvenog osiguranja, i sve ostalo gde je neophodna identifikacija.

Slične Teme:

Ostavi komentar

Najnovije