Pretraga

Vrška Čuka – Informacije o stanju na granici

Granični prelaz Vrška Čuka

Letnja sezona je uveliko u toku. Dok je većina nas zadovoljna je će konačno otići na zasluženi odmor, jedan detalj može imati veliki uticaj na raspoloženje, i to na samom početku dugo iščekivanog odmora, a to su gužve na granicama.

Jedan od najboljih načina je da proverite kamere postavljene na svakom prelazu.

Duge kolone su realnost, i u većini slučajeva ih nećete izbeći, pogotovo na graničnom prelazu Preševo, gde je prosešno vreme čekanja tokom jula i avgusta duže od jednog sata, a često i mnogo duže. Jedini način da izbegnete veću gužvu je da se informišete na vreme.

 

Što se tiče prelaza Vrška Čuka, činjenica je da je on manje prometan. Samim tim, i manje poznat među vozačima. Mnogima ne bi ni palo na pamet da ga koriste kao alternativu, i pređu Bugarsku granicu mnogo brže u odnosu na granični prelaz Gradina.

Ali, pitanje je da li je ovaj prelaz zapravo bolja alternativa, i ako jeste, zašto ga ne koristi više ljudi. Više o ovome ćemo razjasniti u nastavku.

Kako stići do graničnog prelaza Vrška Čuka?

Granični prelaz Vrška Čuka

Ovaj prelaz je idealan za ljude koji žive u istočnim delovima Srbije, kao i za one koji putuju iz Beograda i drugih severnih delova zemlje prema Bugarskoj. S obzirom na lokaciju prelaza, logično je da on nikako ne može biti alternativa za one iz Niša, Leskovca, Pirota, i ostalih gradova na Jugu Srbije.

Evo i kratkog upustva kako da dođete do prelaza Vrška Čuka:

  • Autoput A1: Krenite autoputem A1 prema Nišu.
  • Skretanje ka Paraćinu: Nakon Paraćina, skrenite na put E761 prema Zaječaru.
  • Zaječar: Nastavite putem E761 sve do Zaječara.
  • Put ka prelazu: Iz Zaječara, pratite lokalne puteve prema graničnom prelazu Vrška Čuka.

Kao što možete videti na mapi, prosečno vreme putovanja je nešto iznad 3 sata.

Da li i kada ga koristiti kao alternativu?

Ovo pitanje, naravno, zavisi od toga gde tačno idete. Zato ćemo uzeti konkretan primer, bugarsko primorje, i grad Burgas, kao konačnu destinaciju.

Procenjeno vreme puta od Beograda do Burgasa je 10 sati. Takođe ćemo dodati da je pojava kolona na ovom graničnom prelazu jako redak slučaj. Stoga, čekanje na granici nećemo uzeti u obzir i računačemo da nam treba 10 sati.

Sada ćemo proveriti glavnu rutu, granični prelaz Gradina, kako bismo uporedili rezultate.

Razlika je očigledna. Glavna relacija preko graničnog prelaza Gradina je kraća za više od 80 kilometara, dok ćete u Burgas stići više od 2 sata ranije u odnosu na deonicu koja vodi preko prelaza Vrška Čuka. Naravno, ukoliko vas ne sačekaju kilometarske kolone, što ovih dana može biti slučaj. Ali, u najgorem slučaju ćete stići u isto vreme kao da ste koristili severniji prelaz.

Postoje i drugi razlozi koji Gradinu čine boljim rešenjem. Pre svega je reč o auto-putu. Sa druge strane, ne postoji auto-put na relaciji preko Vrške Čuke, ni u Srbiji, a ni na bugarskoj strani. Ovo može uticati i na prijatnost tokom vožnje. Mnogo je jednostavnije voziti uređenom deonicom umesto lokalnih puteva.

Nakon što smo uporedili ova dva prelaza, bilo je jednostavno zaključiti da Vrška Čuka ipak nije savršena alternativa. Ali ona to može biti u retkim situacijama kada su čekanja na Gradini duža od 3 sata, ili u slučaju određenih poteškoća na auto-putu kao što su radovi ili saobraćajne nesreće.

I naravno, najbitnije je da ostanete Informisani o stanju na putevima i granicama da bi ste svoj odmor isplanirali na najbolji mogući način.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije