Pretraga

Gradina – Saveti za prelazak bez čekanja

Kako da najbrže pređete granicu Gradina

Gradina je glavni granični prelaz sa Bugarskom. Pre nekoliko meseci konačno je završen auto put od granice do Sofije. To je poprilično ubrzalo rutu između Niša i Sofije. Trebaće vam tek nešto više od 2 sata za ovu destinaciju.

Nakon završetka auto puta, ova deonica je postala popularna ne samo za one koji putuju u Bugarsku, već i za turiste koji bi da zaobiđu velike gužve na graničnom prelazu Preševo. Kakvo je zadržavanje na ovom prelazu kao i na ostalim graničnim prelazima možete se informisati preko linka – stanje na granicama.

Poređenja radi, putem preko Gradine će vam trebati 7 sati i 25 minuta od Beograda do Soluna, što nije ni sat vremena više u odnosu na put preko Makedonije.

Granični prelaz Preševo, kao i Bogorodica, između Grčke i našeg južnog suseda, poznate su po višesatnom čekanju i dugim kolonama, pogotovo tokom jeka sezona, u Julu i Avgustu.

Ali, da li se ova (duža) ruta preko Bugarske zaista isplati ukoliko putujete u Grčku?

Prosečno vreme čekanja na graničnom prelazu Gradina

Izvor: 025.rs

Kao i sa ostalim prelazima, prosečno vreme varira u odnosu na sezonu. Očekivano je duže zadržavanje tokom leta. Nakon spajanja auto puta sa obe strane, povećan je i kapacitet na graničnim prelazima u Bugarskoj i Srbiji. Ipak, čekanje od 2 i više sati nije neobično na Gradini tokom letnje sezone.

Najbolji način da pretpostavimo šta nas čeka u Julu i Avgustu je da proverimo stanje od prethodne godine.

Prema izveštaju Telegrafa od prošlog leta, sredinom Jula je moguće zadržavanje na granici od oko jednog do dva sata.

Do kraja Jula i početkom Avgusta, zadržavanja mogu postati još duža, što možemo videti i u reportaži Euronews-a, takođe iz 2023. Kako prenose njihovi reporteri, samo u jednom danu granicu sa Bugarskom je prešlo više od 50.000 vozila.

U svakom slučaju, čekanje od 2 ili čak 3 sata je i dalje znatno manje od onoga što vas može zadesiti na graničnom prelazu Preševo.

Bitno je naglasiti i da gužve nekada nednostavno ne možete izbeći. Dobro se odmorite i naspavajte pre puta, ponesite dovoljno vode i hrane „za usput“, i naoružajte se strpljenjem.

Takođe, obavezno proverite da li su vam sva dokumenta ispravna pre polaska, pre svega lična karta, pasoš i vozačka dozvola.

Sa druge strane, ukoliko planirate da letujete na Bugarskoj obali, i želite da izbegnete duge kolone po svaku cenu, postoji nekoliko alternativa.

Alternativni granični prelazi sa Bugarskom

Izvor: dnevnik.rs

Najprometniji „sporedni“ granični prelaz sa Bugarskom je Vrška Čuka. On se nalazi severnije, blizu Zaječara. Dok je Vidin najbliži grad u Bugarskoj. Razlog zašto je možda i najbolja alternativa za put u Bugarsku jeste upravo to što ga većina vozača zaobilazi zbog veće udaljenosti od Beograda i Niša, a isto tako i od Sofije.

Bitno je napomenuti da je vreme čekanja na ovom prelazu uglavnom veoma kratko, a isto važi i tokom leta, gde prosek retko prelazi pola sata. To ga upravo i čini idealnom altearnativom.

Sada ćemo uporediti dve deonice. Ovaj put, kao primer putovanja od Beograda do Varne.

Putovanjem preko Vrške Čuke, od Beograda će vam trebati nešto više od 10 sati.

Što se tiče graničnog prelaza Gradina, ova deonica jeste nešto brža. Ovim putem stižete do Varne za 9 sati i 19 minuta.

U oba slučaja. potencijalne gužve na granici nisu uzete u obzir. Već smo spomenuli da je na Gradini moguće zadržavanje od preko 2 sata.

Upravo zbog toga i predlažemo da uzmete u obzir Vršku Čuku kao alternativni granični prelaz.

Iako mapa pokazuje da je put preko Gradine za skoro sat vremena kraći, vi ćete u Varnu zapravo stići 2 a možda i 3 sata ranije ukoliko pređete granicu na prelazu Vrška Čuka, s obzirom da na granici vrlo verovatno nećete čekati duže od pola sata.

Slična alternativa postoji i na severu naše zemlje, granični prelaz Djala, kao savršena alternativa za Horgoš, gde su gužve tokom leta podjednako učestale kao i prelazima Preševo i Gradina.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije