Beogradska autobuska stanica BAS se seli na novu lokaciju

Beogradska autobuska stanica se seli u Blok 42

Glavni grad Srbije kontinuirano prolazi zadnju deceniju kroz velike urbanističke promene i unapređenje infrastrukture. Jedna od najvažnijih promena u poslednje vreme se odnosi na preseljenje Beogradske autobuske stanice BAS sa njene dosadašnje i dobro poznate lokacije u blizini Savskog trga na novu lokaciju u Blok 42 na Novom Beogradu.

 Od 29. septembra 2024. godine svi autobusi biće preusmereni u Blok 42 na Novom Beogradu. 

BAS je osnovan 1966. godine i skoro punih 60 godina se nalazio na ovoj lokaciji. Ali došao je momenta da se stanica mora preseliti na novu lokaciju. Godišnje se sa ove stanice prevozilo 6 miliona putnika , što je zaista impozantan broj. Radno vreme stanice je 7 dana u nedelji 365 dana godišnje.

Procenat prevoza putnika sa BAS-a

Ova promena lokacije autobuske stanice deo je šireg plana razvoja gradskog saobraćaja i samog urbanističkog osveženja Beograda. Cilj preseljenja na novu lokaciju je i smanjenje saobraćajnih gužvi.

Razlozi za preseljenje

Stara Beogradska Stanica
Stara Beogradska Stanica

Evidentno je da je zadnjih decenija došlo do velikog porsta broja stanovnika pa samim tim i saobraćaja u Beogradu. Stara autobuska stanica koja se nalazi u centru grada u blizini Savskog trga je decenijama bila glavna tačka međunarodnog i međugradskog saobraćaja. Međutim, postalo je očigledno da ova lokacija više nije adekvatna za savremene potrebe grada i putnika.

Preopterećenost saobraćajne mreže u tom delu grada je glavni razlog za izmeštanje autobske stanice na novu lokaciiju. Osim toga, Savski trg u čijoj se blizini stanica nalazila deo je šireg projekta revitalizacije ovog dela Beograda, poznatog i kao Beograd na vodi, te je premeštanje stanice bilo nužno kako bi se oslobodio prostor za razvoj ovog prestižnog projekta.

Nova lokacija u Bloku 42

Nova lokacija autobuske stanice nalazi se na Novom Beogradu u Bloku 42 i deo je većeg kompleksa koji je planiran za unapređenje javnog saobraćaja. Ovaj deo Novog Beograda je već važan saobraćajni čvor jer se u njegovoj blizini nalazi i železnička stanica „Novi Beograd“, kao i linije gradskog prevoza koje dobro povezuje ostale delove grada. Ovde takođe možete proveriti i red vožnje vozova kako biste bili potpuno sigurno da ste na pravom putu i da stižete tačno na vreme.

Premeštanjem sa stare adrese Beograd dobija moderniji i funcionalniji saobraćajni centar.

Nova autobuska stanica je dizajnirana da bude modernija, efikasnija i tehnološki naprednija od stare stanice. Plan je da se putnicima pruže bolji uslovi, sa većim brojem perona, moderno opremljenim čekaonicama, trgovinskim i ugostiteljskim sadržajima. Osim ovih uslova plan je da autobuske linije budu bolje organizovane.

Osim ovoga red vožnje sa BAS-a možete proveriti ovde.

Ovde možete pogledati koji će tramvaji i autobuske linije saobraćati do nove autobuske stanice:

Tramvajske linije do nove autobuske stanice Autobuske linije do nove autobuske stanice
7 – Ustanička – Blok 45 60 i 60L – Zeleni venac – Novi Beograd, Toplana
9 – Banjica – Blok 45 67 – Zeleni venac – Novi Beograd, Blok 72
11 – Kalemegdan – Blok 45 85 – Banovo brdo – Borča 3
13 – Banovo brdo – Blok 45 89 – Vidikovac – Novi Beograd, Blok 72
93 – Novo Bežanijsko groblje – Miljakovac
94 – Novi Beograd, Blok 45 – Resnik, Edvarda Griga
95 – Novi Beograd, Blok 45 – Borča 3
600 – Železnička stanica Beograd, centar – Aerodrom Nikola Tesla

Uticaj na saobraćaj i život u Beogradu

Nova autobuska stanica Blok 42 Novi Beograd
Nova autobuska stanica Blok 42 Novi Beograd

Izmeštanje BAS-a će sigurno doneti brojne prednosti, kako sa sam saobraćaj tako i za život u Beogradu. Očekuje se smanjenje saobraćajnih gužvi u tom delu grada, to će poboljšati protok vozila i doprineti smanjenju zagađenja.

Nova lokacija autobuske stanice je bliža autoputu i važnim gradskim saobraćajnicama, na taj način biće olakšan pristup autobusima kao i skraćeno vreme potrebno za ulazak i izlazak sa stanice.

Kritike i izazovi

Izmeštanje autobuske stanice u Beogradu
Izmeštanje autobuske stanice u Beogradu

Većina građana i stručnjaka podržava ovu promenu, međutim postoje i određene kritike kada je u pitanju preseljenje. Pojedini putnici smatraju da je nova stanica dosta udaljenija od samog centra i da će nekima od njih to otežati putovanje. Naravno sad se dovodi u pitanje i spremnost gradske infrastrukture u ovom delu Novog Beograda, da li je spreman da se nosi sa povećanim obimom saobraćaja.

Gradske vlasti ipak uveravaju da je ova lokacija pažljivo i strateški birana kako bi omogućila dugoročan razvoj i bolje funkcionalno povezivanje saobraćajnih sistema.

Zaključak

Preseljenje BAS-a na novu lokaciju u Blok 42 Antifašističke borbe 46-48 predstavlja važan korak u modernizaciji infrastrukture grada. Iako su promene uvek izazovne, ovaj potez donosi brojne prednosti u smislu saobraćaja, urbanog razvoja i kvaliteta života. Nova stanica biće važan saobraćajni čvor i doprineti bržem i efikasnijem putovanju, uz smanjenje gužvi u centru Beograda.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije