Sarmijada Bačka Topola 2024 – Spoj tradicije i gurmanluka

Takmičenje u pravljenu sarme

Sarma, kao deo srpskog identiteta, deo je i svake porodice, pogotovo u prazničnim danima.

Nema Božića ni krsne slave bez sarme.

Kao jedno od najpopularnijih jela u Srbiji, dobila je i svoju manifestaciju – sarmijadu.

Sarmijada je manifestacija koja se održava u čast sarme, kao što samo ime kaže, u Bačkoj Topoli 26. oktobra 2024.

Ova manifestacija ne samo da promoviše omiljeni tradicionalni specijalitet, već i okuplja ljubitelje domaće kuhinje, muzike, i narodnih običaja, te tako spaja ljude svih generacija.

Program manifestacije

Sarmijada u Bačkoj Topoli
Ovako je to izgledalo prethodnih godina
Izvor: mojabackatopola.rs

Sarmijada, kao i ostale naše manifestacije, nude bogat program.
Kako da se dobro jede a da ne bude muzike?

Sarmijada 2024
Kada 26. oktobar 2024.
Gde Bačka Topola, Vašarište

Glavni događaj je takmičenje u kuvanju sarme, gde se ekipe iz čitave zemlje okupljaju kako bi pokazale svoje kulinarske veštine. Ali to nije sve – manifestacija nudi i niz drugih aktivnosti:

Sajam rukotvorina – Izložba autentičnih rukotvorina iz lokalnog kraja.
Izložba i prodaja gastro proizvoda – Gosti će moći da probaju i kupe domaće specijalitete.
Program za decu – Poseban segment posvećen najmlađima sa animacijama i igrama.
Muzički nastupi – Atmosferu će upotpuniti folklorne grupe, a uveče nastupiće ansambl „Ravnica“, bend AcoustrinX i popularna grupa „PASO“. Pannonia Allstars Ska Orchestra iz Budimpešte 26. oktobra stiže na Sarmijadu i donosi najbolje ska ritmove.

Ulaz je besplatan za sve posetioce!

Sarmijada se po 11. put održava u Bačkoj Topoli, a prijave za učesnike i izlagače su počele 23. septembra. Požurite da se prijavite, mesta se uveliko popunjavaju!
Broj ekipa je ograničen na 140.

Glavna nagrada

Ovogodišnju glavnu nagradu za apsolutnog pobednika u takmičenju kuvanja sarme, obezbedila je kompanija Marbel Stil – poklonivši izuzetno praktičnu i vrednu pokretnu furunu. Ova furuna nije samo nagrada, već i simbol tradicionalnog kuvanja na otvorenom, koji se savršeno uklapa u duh manifestacije.

Ova manifestacija je idealna prilika da se doživi bogata vojvođanska kultura kroz hranu, druženje i muziku. Pridružite se Sarmijadi 2024 i uživajte u čarima domaće kuhinje.

Kako se priprema sarma

Sarma kao tradicionalno jelo u Srbiji
Sarma po tradicionalnom receptu
Izvor: danas.rs

Sarma je naizgled jednostavno jelo za pripremu, gde su osnovni sastojci kupus, svinjsko mleveno meso i pirinač. Od Vojvodine do samog juga Srbije možete probati najrazličitije vrste sarme, a ja ću vam ovde ispisati moj recept za sarmu.

Sastojci za sarmu

  • 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg listova)
  • 500 g mešanog mlevenog mesa (svinjetina i junetina)
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 jaje
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • Listovi lovora
  • Suvo meso ili slanina po izboru (za dodatni ukus)
  • Malo ulja

Zavijanje sarme
Svaka domaćica ima svoj tajni sastojak
Izvor: youtube.com

Priprema sarme

  1. Priprema fila: Izdinstajte sitno iseckan crni luk. Dodajte beli luk i šargarepu, kratko prodinstajte još. Uklonite sa vatre, pa dodajte mleveno meso, pirinač, jaje, alevu papriku, so i biber, sve dobro izmešajte.
  2. Formiranje sarme: Odvojite listove kiselog kupusa i isecite zadebljane delove. Na svaki list stavite kašiku fila, pa ga uvijte i formirajte sarmu.
  3. Složite sarmu: U veću šerpu stavite malo ulja i složite na dno sitno iseckane listove kupusa. Slažite sarmu u redove, između možete dodati suvo meso ili slaninu i lovorov list.
  4. Kuvanje: Nalijte vodom da pokrije sarmu. Kuvajte na tihoj vatri 2-3 sata dok meso i pirinač ne omekšaju. Najlepše se sarma kuva na šporetu na drva, pa ko ga ima, verovatno ne propušta priliku da kuva na njemu.

Ovaj recept za sarmu je klasičan način pripreme koji se koristi u mnogim srpskim domaćinstvima, a možete ga prilagoditi po ukusu, dodajući više mesa, začina ili suhomesnatih proizvoda.

Picture of Marina Dobić

Marina Dobić

Ćao, ja sam Marina i urednica sam sajta Informisani. Po struci sam turizmolog, a moja strast su putovanja i istraživanje novih destinacija. Radim na temama vezanim za turizam, gde pišem o zanimljivim i neistraženim mestima za posetiti, a rado delim i korisne savete za sve ljubitelje avantura. Cilj mi je da čitaocima pružim relevantne informacije i inspirišem ih da otkriju čari putovanja kroz moje tekstove.

Podelite :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ostavi komentar

Saznajte više o nama

Zanima vas ko stoji iza Informisani.rs i zašto radimo ovo što radimo?

Najnoviji artikli

Zapratite nas na Fejsbuku!

Budite u toku sa najnovijim vestima i pričama! Pridružite se našoj zajednici: