Pretraga

Kada je najbolje ići u manastir Tumane

Pravi vernici ne postavljaju pitanje kada ići u manastir. Oni idu kad god imaju potrebu, bez obzira na vremenske uslove.

Međutim, kako je među nama i onih koji idu čisto turistički, daćemo vam par saveta kada je najbolje posetiti manastir Tumane.

Manastir Tumane je smešten u Braničevskom okrugu, te je okružen prirodom koja s proleća daje poseban čar ovom svetom mestu. Blage temperature čine boravak prijatnim.

Slava manastira Tumane, praznik svetih Zosima i Jakova obeležava se 21. avgusta kada manastir poseti na desetine hiljada hodočasnika. Ukoliko vam gužva ne prija, možete izabrati bilo koji radni dan, kako biste izbegli duge redove.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ма­на­стир Ту­манe (@manastir.tumane)

Osim proleća, jeseni su takođe posebne. Dok se šuma poigrava sa bojama, šetnja od manastira do isposnice svetog Zosima predstavlja pravi užitak, kako za hodočasnike, tako i za turiste.

Leto je takodje dobro vreme za posetu, mada morate imati na umu da visoke temperature mogu da otežaju boravak dok čekate u redu da se poklonite moštima svetaca. Za ulazak u manastir ženama se preporučuje da obuku duge suknje i stave marame preko glave. Nikako nije dozvoljeno da odeća bude kratka i neprikladna.

Zima, sama po sebi, ima svoje čari, pa tako i manastiru donosi poseban osećaj mira. Kao da vreme stane. Mada, u naletu turista u posednjih par godina i zimi u manastiru bude dosta ljudi.

Prostor za odmor ispred manastira Tumane

Radno vreme

Vrata manastira Tumane su otvorena svakog dana od 08 do 17h, dok se molitve čitaju od 09 do 17h.

Raspored bogosluženja je sledeći:

  • Sveta Liturgija je radnim danima u 08h
  • subotom, nedeljom i praznicima u 09h
  • večernje bogosluženje je sa početkom u 17h.
Prizor ispred manastira Tumane

Šta poneti u manastir Tumane?

U manastir Tumane dolaze vernici, prvenstveno zbog molitve, ali i zbog isceliteljskih moći svetaca ovog manastira.

Stoga je najbitnije da ponesete veru i ljubav prema Bogu, zajedno sa nadom da će vaše molitve biti uslišene.

Ukoliko imate želju da darujete manastir, osnovne namirnice su uvek dobrodošle, stoga možete poneti brašno, ulje, šećer, so, vino.

Preporučuje se i da kontaktirate monahe pre dolaska, te vam oni mogu reći da li im je nešto posebno potrebno, kao i da se izbegne nagomilavanje pojedinih namirnica.

Sve darove koje ste namenili manastiru ne unosite u crkvu, već predajete monahu koji je zadužen za raspoređivanje istih.

Ovo su podaci manastira, adresa i kontakt, ukoliko želite da ih pozovete pre dolaska:

Svetinja u kojoj vera čini čuda

Razlog zbog čega mnogi posećuju manastir Tumane jesu mnoga čuda i isceljenja za koja su čuli.

Svedoci smo sve većeg broja steriliteta, a mladi bračni parovi u nadi da će krunisati svoj brak porodom, dolaze baš ovde.

Mnogi od njih su podelili svoje priče i možete ih pročitati ovde. Zanimljivo je da su mnoga deca ponela imela Jakov ili Zosim, u znak zahvalnosti pomenutim svecima.

Na mene je poseban utisak ostavila priča o devojčici koja je sa 7 godina prvi put progovorila nakon što je celivala mošti Sv. Jakova i Zosima. Tom prilikom ona se obratila baki, koja je jedina ostala u čudu tada, znajući da dete pre toga 7 godina nije progovorilo.

Red ispred manastira

Kako je manastir Tumane dobio naziv?

Miloš Obilić, osnivač manastira Tumane, često je odlazio u lov. Jednom prilikom, ranio je Zosima Sinajita, jednog od monaha i velikog molitvenika koji je došao u Srbiju za vreme vladavine Kneza Lazara. Miloš je brzo odveo Zosima u svoj dvor da bi mu pružio pomoć i pokušao da ga izlečiti. Međutim, Zosim je predosetio svoju smrt i rekao Milošu: „Tu mani…“, što u prevodu znači „nema leka“ – ostavi me ovde da umrem. Sa velikom grižom savesti, Miloš je odlučio da sagradi manastir i u njega položi Zosimove kosti. Dok je manastir bio u izgradnji, stigao mu je poziv od kneza da se pridruži boju na Kosovu, u kojem je pisalo „Tu mani, pa dođi na Kosovo“. Tako je, od dvostrukog „Tu mani“, manastir dobio ime Tuman.

Mini zoo vrt u sklopu manastira

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ма­на­стир Ту­манe (@manastir.tumane)


U sklopu manastirskog kompleksa nalazi se i malo životinjsko carstvo, a među njima i neke životnje koje nisu svojstvene za naše predele, kao što su lame. Pored pomenute lame, tu je i noj, a jedna od najvećih atrakcija je tvor. Prostor je najpre namenjen mališanima, kao i svim posetiocima, koji žele da naprave predah tu.

Šta obići

Manastir Tumane se nalazi u podnožju golubačkih planina, na 9km od Golupca. Reka Dunav je najveći prirodni i turistički potencijal. Dunav je ovde širok 6,5 km, pa meštani s pravom kažu da je on njihovo more. Prizor je nestvaran, reka plus šetalište uz obalu koje upotpunjuje doživljaj.

Dunav takođe krasi i Golubačka tvrđava koja je rekonstruisana 2019.godine. Posetioci mogu da vide 9 kula koja su povezana bedemima, palatu, arheološki park u kome su Rimska kuća, hamam Kodže Mahmud-paše i srednjovekovna krečana, kao i centar za posetioce.

Važno je napomenuti da Golubačka tvrđava ne radi ponedeljkom, te ako se tada uputite put Golupca i Tumana, Golubačku tvrđavu nećete imati priliku da posetite. Radno vreme je dakle, svaki dan osim ponedeljka i to u periodu od 10-17h. Pa ukoliko planirate posetu, da možete da organizujete vreme, da stignete i u manastir i u oblilazak tvrđave.

Ukoliko se nađete na Srebrnom jezeru, do tvrđave možete doći i brodom, koji saobraća svakodnevno na relaciji Srebrno jezero – Golubačka tvrđava – Srebrno jezero.

Ukoliko ste ljubitelji prirode, na istom potezu uz Dunav, na stotinak kilometara nalazi se Đerdapska klisura, gde je Dunav najuži. Te u jednom danu možete videti Dunav u svom najširem i najužem izdanju.

U Braničevskom okrugu smešten je i manastir Nimnik koji vredi posetiti ukoliko krenete put manastira Tumane. Ukoliko se zateknete ovde za vreme liturgije, imaćete priliku da vam otac Jelisej čita molitve za zdravlje, porod, blagostanje…

I na kraju, bez obzira koje godišnje doba odaberete, poseta manastiru Tumane predstavlja pre svega duhovnu avanturu. Bilo da tražite mir, da se molite za ozdravljenje ili porod, ili samo želite da vidite nešto lepo, ovo mesto vas neće ostaviti ravnodušnim.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije