Pretraga

Kako je Rtanj postao simbol mističnih priča i legendi

Kako je Rtanj Postao Simbol

Ni jedna planina kao Rtanj ne može da se poveže sa tolikim brojem mitova i legendi….i još uvek se polemiše.

Ono što je sigurno je da je i dalje simbol koji intrigira godinama ako ne i vekovima unazad.

Evo kako je Rtanj stvorio sebi ime i ostao zapisan u svetskoj istoriji zauvek

Pogled na planinu Rtanj u svitanje
Pogled sa planine Rtanj u svitanje

Još od davnina, Rtanj je bio predmet posebnog poštovanja među žiteljima Srbije.

Da li zbog svokg neobičnog oblika ili mističnih fenomena ili pak zbog lekovitog bilja koje raste samo tu i nigde drugde.

Rtanj, krečnjački masiv Karpatsko-balkanskog planinskog sistema, a njegova istočna granica je Crni Timok i linija Boljevac-Rujište.

Tu se nalaze mnogobroji podzemni izvori, pećine i jame što doprinosi njegovoj neverovatnoj energiji.

Najviša tačka je vrh Šiljak na visini od 1.561 metar. Kada se pažljivo zagledate u njega, shvatite da je to idealna trostrana piramida.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rtanj Adventure (@rtanjadventure)


Na svetskom kongresu istraživača neidentifikovanih letećih objekata u Baltimoru 2012. godine, donet je zaključak da je Rtanj centar vanzemaljskog života i onostranog u celom svetu. Što doprinosi njenoj popularnosti u svetu a i njenoj mističnosti, a ne samo planina, kažu da je Srbija baš zbog toga u centru interesovanja svetskih sila.

Takođe tu se nalaze i svetski poznat i popularan Rtanjski čaj, Natalijina Ramonda kao simbol primirja u Prvom svetskom ratu i oni rastu upravo na ovoj planini.

Natalijina Ramonda je simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Izvor:novosti.rs

Egipatske legende vezane za Rtanj

Ima ljudi koji tvrde da je baš taj Rtanj bio dom egipatskog boga Sunca koji je navodno unutra i sahranjen.

Lokalni vodiči doprinose ovoj mističnosti i popularnosti planinte prepričavajući ovu legendu sa dodatkom da bi svako ko bi kročio unutar planine bio surovo kažnjen i ne bi preživeo

ili kako lokalci kažu:

“Teška sudbina zadesiće onoga ko se Rtnju zameri.”

Poslednje utočište pred kataklizmom

Srpska piramida - planina Rtanj
Srpska piramida – na samom vrhu Rtnja

Sećamo se svi 2012. godine? I najavi kraja sveta po Majanskom kalendaru?

E baš zahvaljujući tim najavama o dolasku apokalipse svetski mediji su pisali da će taj smak sveta da zaobiđe samo planinu Rtanj, pa su strani i domaći gosti nagrnuli u masovnom broju brže bolje ne bi li se spasili.

Smak sveta je na svu sreću izostao ali je “srpska piramida” postala smeđunarodna atrakcija i okolina Rtnja je udahnula novi život.

Snažno elektromagnetno polje

Kao što se priča da iznad planine Radan avionima se radar “pokvari” slična priča se vezuje i za Rtanj.

Po nekoj priči i legendi ekipa stranih stručnjaka je bila na Rtnju i merila elektromagnetno zračenje, i nalik Bosanskim piramidama u Visokom zabeležena su čudna i neuobičajena zračenja.

Moj otac, kao istoričar i profesor istorije, pričao mi je da je kod gospodina Ahmeda Bosnića na predavanju gledao slike i grafikone tih zračenja u Visokom, kaže da tu nešto stvarno izgleda sumnjivo ali ne zna šta tačno jer nije ekspert u tom polju.

Još jedna čudna stvar vezana za Rtanj je to da na samoj planini ili gornjoj trećini prema vrhu jednostavno nema drveća, što je izuzetno čudno jer je zemlja i više nego plodna i ima je sasvim dovoljno.

Na tom pojasu raste Rtanjski čaj ali drveće iz nekog razloga ne želi da izraste, možda po neki žbun ako se dobro sećam i to je to, ali zašto?

Moje iskustvo

Mnogi su svedočili neobičnim dešavanjima zbog kojih je planina Rtanj postala simbol misterije.

Na primer kada sam bio sa devojkom na noćnom penjanju i njen i moj telefon su se naglo ispraznili sa nekih 90% baterije u trenutku je došlo na 0 i ugasili su se. Jako čudno.

Taj veličanstveni trenutak nismo uspeli da zabeležimo kamerama jer su nam se telefoni ispraznili, ali taj prizor, rađanje sunca i pogled sa Rtnja je ostao u našoj glavi i ostaje neprocenjiv.

U razgovoru sa ljudima oko nas i ovog čudnog fenomena čuli smo da su ljudima senzori na kolima takođe pobrljavili , makar onima koji su parkirali u neposrednoj blizini.

Vremenska i zvezdana kapija

Sada dolazimo do moje omiljene legende koja Rtanj čini nadaleko simbolom prave misterije i ako malo verovatna, sigurno je najzanimljivija i najintrigantnija.

Kako legenda kaže da su Nemci za vreme Drugog svetskog rata pronašli na Rtnju jednog Grka koji nije znao kako se tu uopšte i našao.

Ispitivajući ga ustanovili su da je on tamo negde neke 1800 i neke godine u Grčkoj u svom selu krenuo po svoje ovce u planinu i odjednom se stvorio na Rtnju sto godina kasnije, kažu da postoji zapisnik i tome ali ga niko nikad nije našao, isto čudno zar ne?

Jedna slična priča je to da je Rtanj mesto gde su zvezdane kapije koje vode do zvezde Sirijus odakle svi mi zapravo i potičemo.

Navodno je to prolaz koji omogućava putovanje kroz prostor i vreme i to je bio glavni razlog za rat protiv Srbije, jer u Svetu ima samo 6 takvih zvezdanih kapija, i jedna je baš kod nas na Rtnju.

Teoretičari zavere daju neposredni dokaz za to da je bivši Američki ambasador kupio zemlju an Rtnju i da tamo gradi turistički kompleks kao paravan.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije