Pretraga

Kako očistiti peglu – Top 9 trikova za uklanjanje naslaga sa pegle

Top trikovi za čišćenje pegle

Da li ima išta dosadnije od peglanja? Obaveza koja prvenstveno nama ženama (sigurno i nekim muškarcima) teško pada. Sve bi to nekako bilo lakše da nema dodatnih problema. Prljava i ulepljena pegla je prava noćna mora za mnoge žene pa i za mene. Stalno sebi postavljamo pitanje kako očistiti peglu na jednostavan način a da je pritom ne izgrebemo, oštetimo, pa smo opet u problemu jer moramo izdvojiti novac za novu kako bi naši ukućani bili pedantni i uvek „upeglani“!

Malo šale nije na odmet ali sigurna sam da svakoj ženi prljava pegla stvara dodatni pritisak. Ono što sam ja kroz sve godine svog staža u peglanju isprobala preporučiću i vama, jer su zaista jednostavni i odlični načini za čišćenje pegle, sa sredstvima koje sigurno svaka od vas ima u svom domu.

Čišćenje pegle trikovi
Moja uništena pegla od žice za pranje posuđa

Za početak ću vam dati jednu sugestiju a to je da nikada svoju peglu ne ribate žicom za pranje posuđa jer ćete svojoj pegli naneti ozbiljno oštećene kao što sam ja to na početku učinila dok nisam otkrila sve ove sjajne trikove.

9. Aluminijumska folija

ciscenje pegle aluminijumskom folijom
Izvor:iskustvaipreporuke.rs

Na deseto mestu staviću ovaj put aluminijumsku foliju. Sve što je potrebno da uradite je da otkinete jedan veći deo folije i stavite ga na jedan peškir, pritom vodite računa da mat stranu folije okrenete gore.

Peglu treba da zagrejete na maksimalnu temperaturu i da prelazite preko folije sve dok se prljavština potpuno ne ukloni. Ukoliko je potrebno da postupak ponovite, uzmite novo parče folije. I još jedan bitan savet je da isključite funkciju pare ako se odlučite za ovaj metod čišćenja.

8. Soda bikarbona

Ciscenje pegle sodom bikarbonom
Rastvor sode bikarbone i vode je veoma efikasan za čišćenje pegle

Deveto mesto pripalo je sodi bikarboni, tom magičnom prahu koji je uvek tu da reši neki od naših svakodnevnih problema, ovaj put je to ulepljena pegla.

Treba da napravite pastu od sode bikarbone i vode, u razmeri 2:1, tom pastom i mekom krpom lagano trljajte površinu ploče koju ste umlačili. Vodite računa da vam pasta ne dospe u otvore za paru jer ih može zagušiti i eto dodatnih problema.

7. Sirće ili hidrogen

ciscenje pegle pomocu sirceta
Sirće za blistav sjaj pegle

Sledeći način na koji možete da očistite peglu jeste sirće ili hidrogen. Sve što treba da uradite jeste da jednu krpu potopite u sirće ili hidrogen i da peglu položite na tu krpu, ostavite mlaku peglu da odstoji bar pola sata, nakon toga možete uzeti drugu čistu krpu pokvašenu samo vodom i odstraniti svu prljavštinu.

Ovom jednostavnom metodm problem će biti rešen na neko vreme.

6. Aceton

Čišćenje pegle acetonom
Aceton i malo vate vam može pomoću u čišćenju

Pod rednim brojem sedam se nalazi aceton, ovi brojevi i nisu toliko bitni, jer svaki od ovih načina je efikasan za čišenje pegle, pitanje je samo šta će vama u tom trenutku biti na dohvat ruke.

Sve što treba da učinite je da vatu natopite dobro acetonom i da lagano trljate površinu pegle koju ste ugrejali, dok se nakupljena prljavština ne skine, naravno treba da vodite računa da ne opečete prstiće.

5. Pasta za zube

Ciscenje pegle pastom za zube
Izvor: youtube.com

Još jedan sjajan i jeftin način za čišćenje pegle jeste pasta za zube koju sigurna sam svako od vas poseduje. Sve što vam je potrebno u ovom postupku jeste:

  • Komad neke stare tkanine
  • Krpa od mikrovlakana
  • Bela pasta za zube

Peglu isključite i ostavite da se ohladi, kada se uverite da je potpuno hladna uzmite staru četkicu za zube na nju nanesite pastu i trljajte dno pegle, ipak pazite da ga ne oštetite.
Sledeći korak je da mokrom krpom od mikrovlakana lagano uklonite nečistoće sa dna. Nakon toga peglu položite na komad stare tkanine i ostavite od 5 do 10 minuta.

4. Vosak

Vosak je efikasno sredstvo za ciscenje pegle
Izvor:republika.rs

Možda vam deluje čudno kako pomoću voska koji se lepi dodatno možete da očistite peglu, ali verujte mi da je ovo zaista efikasan metod. Sve što treba da učinite jeste da ugrejete peglu, budete sigurni da ste je isključili iz struje, uzmete jednu voštanu sveću i natrljate je preko lepljivog dela pegle.

Jednu staru krpu pokvasite vodom, dobro je iscedite i peglu sa voskom stavite na krpu. Napravite nekoliko poteza gore-dole i zapečeni ostaci bi trebalo da otpadaju sami sa ploče.

3. Paracetamol

Ciscenje pegle paracetamolom
Moja pegla odmah nakon čišćenja izgleda kao nova i spremna je za put

Još jedna efikasna i pomalo neobična metoda jeste čišćenje pegle tabletom paracetamola. Pegla treba da bude topla i naravno isključena iz struje, laganim pokretima trljajte tabletu o površinu ploče, ukoliko prljavština neće odmah da se skine dogrejte peglu i ponovite postupak, pritom vodite strogo računa o rukama jer je tableta suviše mala i možete se lako opeći.

Nakon toga uzmite vlažnu krpu i očistite peglu. Ona je sad spremna za ponovno peglanje.

2. Kuhinjska so

Izvor:wikihow.com

Ova metoda čišćenja pegle je zaista dobra i jednako efikasna i laka kao i prethodne. Sve što treba da uradite je da sipate veću količinu soli na papir, toplom peglom nekoliko puta pređite preko tog papira zatim ostavite peglu da se ohladi.

Kada je pegla hladna sa nje skinite so i mekom vlažnom krpom uklonite ostatke.

1. Tableta za pranje posuđa

Čišćenje pegle pomoću tablete za pranje posuđa
Jedna tableta za pranje posuđa je uvek u rezervi pored pegle

Ovo je najčešće korišćena metoda u mojoj kući, stalno mi se dešava da pegla ostane na maksimalnoj temperaturi i kao svaka rasejana žena ne proverim pre nego što počnem da peglam i spustim je na tkaninu, naravno to rezultira ulepljenom peglom i stradalim nervima.

Ali tada u pomoć mi priskače jedna mala tableta za pranje posuđa koju uvek u rezervi imam pored daske za peglanje.

Ono što vam u ovom tekstu nisam spominjala a takođe je važno za održavanje „zdravlja“ vaše pegle je i čišćenje od kamenca. U novije vreme sve pegle imaju funkciju samočišćenja, dovoljno je da nekoliko puta pritisnete dugme i da para naglo počne da izlazi što stvara pritisak na otvore da se izbace sve nečistoće.

Za peglu uvek koristite destilovanu vodu, ali sigurna sam da ima i onih domaćica koje u svoju peglu na paru sipaju česmovaču kao ja koja može da stvori dodatne naslage kamenca. Ono što možete da uradite jeste da napravite rastvor od jednog limuntusa i vode, to sipajte u peglu i pritiskajte dugme sve dok sva količina ne bude potrošena. Nakon toga dodajte destilovanu vodu i postupak ponovite. Pegla će vam biti potupuno čista i neće ostavljati nikakve tragove na vašoj odeći.

Srećno peglanje drage dame!

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije