Kelebija – Saveti za prelazak iz Srbije

Stanje na graničnom prelazu Kelebija

Ukoliko planirate da pređete granicu na severu Srbije, najčešća solucija je naravno Horgoš.

Granični prelaz Horgoš je, zajedno sa Preševom na jugu, najprometniji prelaz u državi.

Ipak, tokom letnje sezone, kilometarske kolone i višesatna čekanja nisu ništa neuobičajeno.

Takođe, Srbija je nezaobilazna i za „gastarbajtere“ koji iz Nemačke, Austrije, i ostalih Evropskih država odlaze nazad u svoje zemlje. Uglavom se radi o stanovnicima Turske i okolnih zemalja.

Stanje na graničnim prelazima sa Mađarskom

Pored toga, ima i veliki broj turista koji preko Srbije putuju u Grčku.

Većina stranaca će pratiti svoje GPS uređaje i ciljati auto put. Ali mi odavde imamo mnogo bolju alternativu kada želimo da putujemo u Mađarsku i ostale zemlje EU.

A ta alternativa je granični prelaz Kelebija.

Gde se nalazi granični prelaz Kelebija?

Izvor:lovalova.rs

Glavni razlog zašto ljudi izbegavaju ovaj prelaz i biraju granični prelaz Horgoš umesto njega je da se morate isključiti sa auto-puta. Ali mnogi i ne znaju da je prošle godine završena obilaznica oko Subotice. Ova obilaznica vam omogućava da zaobiđete centar grada, što predstavlja ogromnu razliku u odnosu na ranije.

Najjednostavniji i najbrži način da se dođe do Kelebije je da se isključite sa auto puta odmah nakon naplatne rample Subotica.

Prvo isključenje je upravo i uključenje na obilaznicu odakle vam treba manje od pola sata do granice.

Kelebija je takođe i tranzitna ruta za kamione. Stoga, nemojte se začuditi na kilometarsku kolonu kamiona.

Ono što je problematično na ovoj deonici su upravo ti kamioni. Glavna razlika u odnosu na granični prelaz Horgoš je što ovaj put ima samo dve trake. Moraćete da zaobilazite kolonu kamione vozeći u suprotnom smeru. I zato bude oprezni i vozite sporije da bi ste imali vremena da se pomerite ako vam neko bude išao u susret. Dobra stvar je što je većina kamiondžija svesna ovog problema, pa ciljano ostavljaju veće razmake između vozila.

Kilometarkse kolone kamiona na Kelebiji
Izvor:n1info.rs

Iako ovo možda deluje problematično, biće vam mnogo lakše nakon što zaobiđete kamione i konačno stignete na granični prelaz.

Od 4 dostupna punkta, uglavnom rade samo 2, ali možete očekivati sva 4 tokom leta, pogotovo u Julu i Avgustu.

I za kraj, onaj najbitniji detalj. Vreme čekanja i stanje na graničnom prelazu Kelebija je skoro uvek 2 do 3 sata kraće u odnosu na Horgoš. Dešavalo se i da zadržavanje na Horgošu traje i do 8 sati, dok bi na Kelebiji putnici prelazili granicu kroz 1 do 2 sata.

 

Slične Teme:

Ostavi komentar

Najnovije