Kako napraviti savršene krofne – recept i kompletan vodič

Kompletan vodič kako napraviti savršene krofne

 

Brz i jednostavan recept za krofne

Recept za krofne

Kompletan recept i vodič kako da napravite savršene vazdušaste krofne koje možete poslužiti sa džemom, euro kremom ili samo sa šećerom u prahu.
Nema ocenu
Vreme pripreme 1 hour 30 minutes
Vreme pravljenja 25 minutes
Jelo Dezert
Kuhinja Mediteranska
Porcija 5 osoba
Kalorije 300 kcal

Pribor

  • 1 Metalna modla za krofne ukoliko nemate modlu i staklena čaša može doći u obzir.

Sastojci
  

  • 700 g brašna - oštro tip 400
  • 2 kom jaja
  • 400 mililitara mleka
  • 50 mililitara ulja
  • 40 grama kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 prstohvat soli

Instrukcije
 

  • Ugrejati mleko da bude toplo, dodati kašiku šećera i izmrviti kvasac
  • Zatim sve to izmešati
  • Dodati pole mere brašna i mešati smesu dok se ne sjedini, zatim dodati ulje, so i jaja
  • Zatim dodavati ostatak brašna i mešati. Smesa ne treba da bude lepljiva, ukoliko je potrebno možete dodavati po malo brašna kako bi dobili fino testo koje se ne lepi za ruke.
  • Kada ste završili sa mešenjem, testo pospite sa malo brašna i pokrijte sa krpom, ostavite ga na toplom mestu dok se smesa ne udvostruči.
  • Kada se testo podigne, površinu na kojoj ćete ga rastezati pospite brašnom i testo istresite iz posude. Još malo premesite testo i počnite sa razvlačenjem, za to će vam naravno biti potrebna drvena oklagija. Potrebno je da testo razvučete na 1 cm debljine.
  • Kada ste testo rastanjili možete početi sa vađenjem krofni, najbolje bi bilo da imate metalni kalup za krofne jer je najbolji za sečenje i daje savršen okrugli oblik vašim krofnama. Ukoliko pak nemate kalup možete koristiti staklenu čašu, a veličina zavisi samo od vas i koliko želite da su vam krofne velike.
  • Kada izvadite sve krofne, ostavite testo da još malo odmori, jedno 10 minuta
    Krofne možete vaditi čašom
  • Za to vreme spremite jednu dublju šerpu sa staklenim poklopcem, sipajte ulje ili mast, zavisi šta više preferirate.
  • Nakon 10 minuta možete početi sa pečenjem krofni, morate ugrejati ulje na srednjoj temperaturi i sve do kraja pečenja ne bi trebalo da pojačavate niti da smanjujete temperaturu. Jako je bitno da temperatura tokom celog procesa bude ujednačena.
  • Kada je došlo vreme da krofne spuštate u šerpu,jednu po jednu uzimajte sa tacne koja je prethodno posuta brašnom, blago pritisnite krofnu sa dva prsta od gore i dole po sredini kako bi se stvorilo udubljenje, zatim onaj deo koji je bio dole okrenite na gore i ubacite u šerpu da se peče.
  • Kada ubacite nekoliko krofni u zavisnosti od vaše posude, uzmite poklopac i poklopite, i gledajte magiju kako vaše krofne rastu.
    Pecite krofne u šerpi sa staklenim poklopcem
  • Kada procenite da je donja strana porumenela, lagano ih okrenite i više nemojte poklapati do kraja pečenja.
  • Za 3-4 minuta vaše krofne su gotove i možete ih lagano vaditi na tanjir na koji ste prethodno stavili nekoliko ubrusa ili papir za pečenje kako bi upio višak masnoće.
  • Postupak ponavljate sve dok ne ispečete sve krofne. Nakon toga spremne su za služenje i degustaciju.
  • Prijatno Vam bilo!
    Domaće vazdušaste krofne

Video

Nutritivna vrednost

Serving: 50gCalories: 300kcalCarbohydrates: 40gProtein: 5gFat: 15g
Tagovi krofne sa čokoladom, krofne sa džemom, recept za krofne, testo
Da li ste probali ovaj recept?Pišite nam vaše mišljenje.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Recipe Rating




Najnovije