Kako napraviti savršene krofne – recept i kompletan vodič

Recept za krofne

 

Brz i jednostavan recept za krofne

Recept za krofne

Kompletan recept i vodič kako da napravite savršene vazdušaste krofne koje možete poslužiti sa džemom, euro kremom ili samo sa šećerom u prahu.
Nema ocenu
Vreme pripreme 1 hour 30 minutes
Vreme pravljenja 25 minutes
Jelo Dezert
Kuhinja Mediteranska
Porcija 5 osoba
Kalorije 300 kcal

Pribor

  • 1 Metalna modla za krofne ukoliko nemate modlu i staklena čaša može doći u obzir.

Sastojci
  

  • 700 g brašna - oštro tip 400
  • 2 kom jaja
  • 400 mililitara mleka
  • 50 mililitara ulja
  • 40 grama kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 prstohvat soli

Instrukcije
 

  • Ugrejati mleko da bude toplo, dodati kašiku šećera i izmrviti kvasac
  • Zatim sve to izmešati
  • Dodati pole mere brašna i mešati smesu dok se ne sjedini, zatim dodati ulje, so i jaja
  • Zatim dodavati ostatak brašna i mešati. Smesa ne treba da bude lepljiva, ukoliko je potrebno možete dodavati po malo brašna kako bi dobili fino testo koje se ne lepi za ruke.
  • Kada ste završili sa mešenjem, testo pospite sa malo brašna i pokrijte sa krpom, ostavite ga na toplom mestu dok se smesa ne udvostruči.
  • Kada se testo podigne, površinu na kojoj ćete ga rastezati pospite brašnom i testo istresite iz posude. Još malo premesite testo i počnite sa razvlačenjem, za to će vam naravno biti potrebna drvena oklagija. Potrebno je da testo razvučete na 1 cm debljine.
  • Kada ste testo rastanjili možete početi sa vađenjem krofni, najbolje bi bilo da imate metalni kalup za krofne jer je najbolji za sečenje i daje savršen okrugli oblik vašim krofnama. Ukoliko pak nemate kalup možete koristiti staklenu čašu, a veličina zavisi samo od vas i koliko želite da su vam krofne velike.
  • Kada izvadite sve krofne, ostavite testo da još malo odmori, jedno 10 minuta
    Krofne možete vaditi čašom
  • Za to vreme spremite jednu dublju šerpu sa staklenim poklopcem, sipajte ulje ili mast, zavisi šta više preferirate.
  • Nakon 10 minuta možete početi sa pečenjem krofni, morate ugrejati ulje na srednjoj temperaturi i sve do kraja pečenja ne bi trebalo da pojačavate niti da smanjujete temperaturu. Jako je bitno da temperatura tokom celog procesa bude ujednačena.
  • Kada je došlo vreme da krofne spuštate u šerpu,jednu po jednu uzimajte sa tacne koja je prethodno posuta brašnom, blago pritisnite krofnu sa dva prsta od gore i dole po sredini kako bi se stvorilo udubljenje, zatim onaj deo koji je bio dole okrenite na gore i ubacite u šerpu da se peče.
  • Kada ubacite nekoliko krofni u zavisnosti od vaše posude, uzmite poklopac i poklopite, i gledajte magiju kako vaše krofne rastu.
    Pecite krofne u šerpi sa staklenim poklopcem
  • Kada procenite da je donja strana porumenela, lagano ih okrenite i više nemojte poklapati do kraja pečenja.
  • Za 3-4 minuta vaše krofne su gotove i možete ih lagano vaditi na tanjir na koji ste prethodno stavili nekoliko ubrusa ili papir za pečenje kako bi upio višak masnoće.
  • Postupak ponavljate sve dok ne ispečete sve krofne. Nakon toga spremne su za služenje i degustaciju.
  • Prijatno Vam bilo!
    Domaće vazdušaste krofne

Video

Notes

Za sve ljubitelje vazdušastih krofni koje prkose zakonima gravitacije (i dijete), ovaj recept  vodi vas kroz pravljenje idealnih "pufnastih oblaka".
Proces počinje klasično, uz zagrevanje mleka i buđenje kvasca iz njegovog slatkog sna, a završava u dubokoj šerpi gde krofne rastu kao da imaju sopstvenu volju.
Tajna njihove mekoće je u strpljenju – treba ih pustiti da odmore, baš kao i vi dok čekate da testo naraste.
Kad ih ispržite do zlatne perfekcije, poslužite ih sa džemom, kremom ili jednostavno uvaljajte u šećer u prahu – krofne se ionako ne ljute šta god da izaberete. ™

Nutritivna vrednost

Serving: 50gCalories: 300kcalCarbohydrates: 40gProtein: 5gFat: 15g
Tagovi krofne sa čokoladom, krofne sa džemom, recept za krofne, testo
Da li ste probali ovaj recept?Pišite nam vaše mišljenje.
Picture of Milica Stefanović

Milica Stefanović

Ćao, ja sam Milica, urednica sam na sajtu Informisani. Diplomirani ekonomista sam po struci, moja prva velika ljubav i neostvarena želja je da postanem novinar. Posle 3 godine provedene na Fakultetu politčkih nauka život me odveo u drugom smeru, ali ipak mi se pružila prilika da bar delić onoga što sam želela i tamo naučila ostvarim pišući za ovaj portal. Razne su sfere mog interesovanja, od informacija koje čine našu svakodnevnicu, pa do raznovrsnih ženskih tema. Veliki sam ljubitelj cveća, prirode, zdravog načina života, i na ovaj način ću pokušati i vama čitaocima da prenesem korisne i vredne informacije koje posedujem.

Podelite :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ostavi komentar

Recipe Rating




Saznajte više o nama

Zanima vas ko stoji iza Informisani.rs i zašto radimo ovo što radimo?

Najnoviji artikli

Zapratite nas na Fejsbuku!

Budite u toku sa najnovijim vestima i pričama! Pridružite se našoj zajednici: