Srem Klob-Kob fest je gastronomsko-turistička manifestacija koja neguje multietičnost, multikulturalnost, suživot i toleranciju u šidskoj opštini. Ovu manifestaciju organizuje opština Šid zajedno sa „Sremskom svinjokoljom i kobasicijadom Šid“ i Slovačkom nacionalnom zajednicom.
Sadržaj
ToggleKada i gde se održava Srem Klob-Kob fest?
Za sve gurmane stiže važna vest: Klob-Kob fest se održava u petak 25.10.2024. u Slovačkom domu u Šidu, i u subotu 26.10.2024. u Slovačkom parku u Šidu. Znamo da je oktobar načičkan događajima, te su tu Okroberfest i mnoge druge velike manifestacije, ali nadamo se da ćete naći vreme da posetite i Klob-Kob fest.
Ovaj događaj je međunarodnog karaktera gde pored Srbije učestvuju Slovenija, Slovačka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Rumunija, Makedonija i Crna Gora.
Pored Sarmijade, ovo je moja omiljena manifestacija koju posećujem.
Datum | Vreme | Događaj | Lokacija |
---|---|---|---|
Petak, 25.10.2024. | 17:00 | Prva Međunarodna konferencija autohtonih domaćih kobasica Srednje Evrope | Velika Sala Slovačkog Doma, Šid |
(predavači iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Srbije) | |||
Subota, 26.10.2024. | 11:00 | Svečano otvaranje manifestacije | Slovački Park, Šid |
12:00 | Takmičenje u brzoj obradi mesa | ||
13:00 | Takmičenje u pravljenju sveže sremske kobasice | ||
15:00 | Takmičenje u brzom jedenju kobasica | ||
17:00 | Proglašenje pobednika | ||
18:00 | Koncert tamburaškog sastava LA BANDA iz Novog Sada | ||
Koja sve takmičenja postoje na Klob-Kob festu?
Tokom 2 dana manifestacije, biće sledeća takmičenja:
- takmičenje u brzoj obradi mesa
- takmičenje u pravljenju sveže sremske kobasice
- takmičenje u brzom jedenju kobasice
Takmičenje u brzoj obradi mesa
Svaka ekipa se sastoji od tri člana. Zadatak je obraditi svinjče težine 120 kg tako što se najpre ošuri (ukloni dlaka), postavi na stalak, otvori, izvade iznutrice, te obrade šunke, slanine, butkice i kolenice. Potrebno je i skinuti masnoću s kožice, a preostalo meso usitniti, začiniti i oblikovati u kobasice. Približno 3-4 kg kobasica treba uredno složiti na sto i okačiti na stalak za prezentaciju.
Trenutni rekord je 3 min i 30 sekundi.
Takmičenje u pravljenju sveže sremske kobasice
Za takmičenje u pripremi svežih kobasica, tim može da ima i više od 3 člana. Organizator osigurava 5 kg mesa i creva za kobasice. Učesnici su dužni da koriste ručnu mašinu za mlevenje mesa (bez električnog pogona), top za punjenje kobasica i odgovarajuće začine.
Vreme za izradu kobasica iznosi četiri sata. Po završetku, tim predaje komisiji jedno parče kobasice dužine 15-20 cm na ocenjivanje. Komisija takođe procenjuje higijenu radnog prostora, urednost članova tima i dekoraciju stola.
Takmičenje u brzom jedenju kobasice
Pobednik se smatra prvi takmičar koji pojede 1 kg pečene kobasice.
Šta vas još očekuje na Klob-Kob festu?
Osim takmičarskog dela, predviđene su i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alat i oprema za svinjokolje, rakija, vino, sirevi, med, slatkiši, rukotvorine starih zanata i još mnogo toga.
Posetioci će moći da uživaju uz tamburašku muziku, a ove godine će se birati najlepše uređen štand i izlagač koji dolazi iz najudaljenijeg mesta.
Izlagačima je obezbeđena montažna tenda dimenzija 3×3 m, kao i sto za izlaganje proizvoda.
Pored individualnih izlagača, svoje proizvode i rukotvorine će izlagati i udruženja žena sa teritorije opštine Šid.
Prijava za učešće na Klob-Kob festu
- Prijave za brzu obradu mesa: 063 556 180
- Prijave za takmičenje u pravljenju sveže kobasice https://sremskakobasicijada.rs/prijavnica/ (Rubrika „takmičenje u pravljenju kobasica“) ili na telefon 063 556 180
- Prijave za izlagače https://sremskakobasicijada.rs/prijavnica/ (Rubrika „izlagači“), telefon 064 04 713 79 (svakog dana od 18h do 21h).
- Prijave za takmičenje u brzom jedenju kobasica vršiće se na dan manifestacije.