Srem Klob-Kob fest 2024: Slavlje gurmanluka na sremački način

Srem Klob-Kob fest

Srem Klob-Kob fest je gastronomsko-turistička manifestacija koja neguje multietičnost, multikulturalnost, suživot i toleranciju u šidskoj opštini. Ovu manifestaciju organizuje opština Šid zajedno sa „Sremskom svinjokoljom i kobasicijadom Šid“ i Slovačkom nacionalnom zajednicom.

Kada i gde se održava Srem Klob-Kob fest?

Srem Klob-Kob fest
Srem Klob-Kob fest se održava u Šidu
Izvor: sremskevesti.rs

Za sve gurmane stiže važna vest: Klob-Kob fest se održava u petak 25.10.2024. u Slovačkom domu u Šidu, i u subotu 26.10.2024. u Slovačkom parku u Šidu. Znamo da je oktobar načičkan događajima, te su tu Okroberfest i mnoge druge velike manifestacije, ali nadamo se da ćete naći vreme da posetite i Klob-Kob fest.

Ovaj događaj je međunarodnog karaktera gde pored Srbije učestvuju Slovenija, Slovačka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Rumunija, Makedonija i Crna Gora.

Pored Sarmijade, ovo je moja omiljena manifestacija koju posećujem.

Datum Vreme Događaj Lokacija
Petak, 25.10.2024. 17:00 Prva Međunarodna konferencija autohtonih domaćih kobasica Srednje Evrope Velika Sala Slovačkog Doma, Šid
(predavači iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Srbije)
Subota, 26.10.2024. 11:00 Svečano otvaranje manifestacije Slovački Park, Šid
12:00 Takmičenje u brzoj obradi mesa
13:00 Takmičenje u pravljenju sveže sremske kobasice
15:00 Takmičenje u brzom jedenju kobasica
17:00 Proglašenje pobednika
18:00 Koncert tamburaškog sastava LA BANDA iz Novog Sada

Koja sve takmičenja postoje na Klob-Kob festu?

Pečena kobasica
Pečena kobasica – omiljeni specijalitet u Sremu
Izvor: freepik.com

Tokom 2 dana manifestacije, biće sledeća takmičenja:

  • takmičenje u brzoj obradi mesa
  • takmičenje u pravljenju sveže sremske kobasice
  • takmičenje u brzom jedenju kobasice

Takmičenje u brzoj obradi mesa

Obrada svinjskog mesa
Takmičenje u obradi mesa
Izvor: freepik.com

Svaka ekipa se sastoji od tri člana. Zadatak je obraditi svinjče težine 120 kg tako što se najpre ošuri (ukloni dlaka), postavi na stalak, otvori, izvade iznutrice, te obrade šunke, slanine, butkice i kolenice. Potrebno je i skinuti masnoću s kožice, a preostalo meso usitniti, začiniti i oblikovati u kobasice. Približno 3-4 kg kobasica treba uredno složiti na sto i okačiti na stalak za prezentaciju.

Trenutni rekord je 3 min i 30 sekundi.

Takmičenje u pravljenju sveže sremske kobasice

Sveža kobasica
Veliki majstori se takmiče u pravljenju kobasice
Izvor: freepik.com

Za takmičenje u pripremi svežih kobasica, tim može da ima i više od 3 člana. Organizator osigurava 5 kg mesa i creva za kobasice. Učesnici su dužni da koriste ručnu mašinu za mlevenje mesa (bez električnog pogona), top za punjenje kobasica i odgovarajuće začine. 

Vreme za izradu kobasica iznosi četiri sata. Po završetku, tim predaje komisiji jedno parče kobasice dužine 15-20 cm na ocenjivanje. Komisija takođe procenjuje higijenu radnog prostora, urednost članova tima i dekoraciju stola.

Takmičenje u brzom jedenju kobasice

Kobasica na roštilju
Takmičenje u jedenju pečene kobasice
Izvor: freepik.com

Pobednik se smatra prvi takmičar koji pojede 1 kg pečene kobasice.

Šta vas još očekuje na Klob-Kob festu?

Klob-Kob fest
Izvor: sid.rs

Osim takmičarskog dela, predviđene su i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alat i oprema za svinjokolje, rakija, vino, sirevi, med, slatkiši, rukotvorine starih zanata i još mnogo toga. 

Posetioci će moći da uživaju uz tamburašku muziku, a ove godine će se birati najlepše uređen štand i izlagač koji dolazi iz najudaljenijeg mesta.

Izlagačima je obezbeđena montažna tenda dimenzija 3×3 m, kao i sto za izlaganje proizvoda.

Pored individualnih izlagača, svoje proizvode i rukotvorine će izlagati i udruženja žena sa teritorije opštine Šid.

Prijava za učešće na Klob-Kob festu

Roštilj kobasica
Kobasica kao simbol Srem Klob-Kob festa
Izvor: freepik.com
  • Prijave za brzu obradu mesa: 063 556 180
  • Prijave za takmičenje u pravljenju sveže kobasice https://sremskakobasicijada.rs/prijavnica/ (Rubrika „takmičenje u pravljenju kobasica“) ili na telefon 063 556 180
  • Prijave za izlagače https://sremskakobasicijada.rs/prijavnica/ (Rubrika „izlagači“), telefon 064 04 713 79 (svakog dana od 18h do 21h).
  • Prijave za takmičenje u brzom jedenju kobasica vršiće se na dan manifestacije.
Picture of Marina Dobić

Marina Dobić

Ćao, ja sam Marina i urednica sam sajta Informisani. Po struci sam turizmolog, a moja strast su putovanja i istraživanje novih destinacija. Radim na temama vezanim za turizam, gde pišem o zanimljivim i neistraženim mestima za posetiti, a rado delim i korisne savete za sve ljubitelje avantura. Cilj mi je da čitaocima pružim relevantne informacije i inspirišem ih da otkriju čari putovanja kroz moje tekstove.

Podelite :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ostavi komentar

Saznajte više o nama

Zanima vas ko stoji iza Informisani.rs i zašto radimo ovo što radimo?

Najnoviji artikli

Zapratite nas na Fejsbuku!

Budite u toku sa najnovijim vestima i pričama! Pridružite se našoj zajednici: