Ukusi Vojvodine 2024 – Proslava kulinarstva i tradicije u Novom Sadu

Štrudle, gomboce, vanilice

Ukusi Vojvodine 2024 su manifestacija koja predstavlja proslavu vojvođanske kulture, tradicije i kuhinje, na taj način okupljajući najbolje proizvođače hrane i pića u srcu Novog Sada 21. i 22. septembra 2024. godine sa radnim vremenom od 12 – 20h. 

Vreme i mesto održavanja

Limanski park je domaćin ovog događaja i kao takav stvara prijatnu atmosferu za uživanje u hrani i piću kao i druženju sa prijateljima i porodicom.

Limanski park nudi savršen prostor za ovaj festival gastronomije. Dovoljno je prostran kako bi se smestili štandovi, kako bi svi posetioci mogli uživati. Park je lako dostupan iz svih delova grada i predstavlja idealnu lokaciju za održavanje jedne ovakve manifestacije.

Istorijat manifestacije

Manifestacija je nastala 2016. godine kao inicijativa da se promovišu lokalni proizvođači hrane i tradicionalnih jela Vojvodine. Od skromnog početka, festival je prerastao u jedan od omiljenih festivala koji okuplja veliki broj posetilaca, kako samih novosađana tako i goste iz drugih delova Srbije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UKUSI VOJVODINE (@ukusi_vojvodine)

Program

Kako bi zadovoljio sve ukuse i interesovanja program je baš tako osmišljen. Od degustacije razne hrane preko kulinarskih radionica pa sve do muzičkih nastupa. Jedno je sigurno, a to je da svaki posetilac ovog festivala može pronaći nešto zanimljivo za sebe i svoje najbliže:

Ukusi vojvodine program za 2024 godinu
Izvor: blic.rs

Evo šta možete očekivati:

Degustacije tradicionalnih jela: Ono na čemu je akcenat i glavni adut festivala su svakako jela pripremljena po starim receptima koja mirišu na autentičan ukus Vojvodine. Od mesnih specijaliteta poput kobasica, kulena, slaninice, do raznih testa i pogača, štrudle, gomboca, pa raznih sireva, ajvara… spisak je zaista dugačak, a da biste se uverili pozivamo vas da dođete i probate sve đakonije od reda.

Gastro takmičenja: Ova manifestacija ima i takmičarski duh, a ogleda se u nadmetanju kuvara i domaćica u pripremi vojvođanskih jela. Na delu se može videti majstorstvo i kreativnost u pripremi tradicionalnih jela, ali isto tako i da se probaju najbolji zalogaju koje ocenjuje žiri po ukusu i naravno prezentaciji.

Kulinarske radionice i predavanja: Ukoliko ste neko ko još nije naučio da kuva a to žarko želite, ovo može biti idealna prilika da naučite kako se pripremaju neka jela koja čine vojvođansku kuhinju posebnom. Takođe možete poslušati i predavanja na temu autohtonih namirnica, očuvanja kuliranarske baštine i najnovijih trendova u spremanju hrane.

Izložba i prodaja domaćih proizvoda: Nezaobilazni deo festivala je naravno prodaja domaćih proizvoda. Svake godine štandovi su puni organskih sokova, rakije, vina, zimnice, kolača, meda i ručno rađenih sapuna. Ovo vam je super prilika da nešto od toga probate, nešto kupite sebi kao i onima koji nisu u mogućnosti da posete ovaj izuzetan festival.

Suvo meso, slanina, kobasica, kulen
Izvor: mojnovisad.com

Zabavni program: Tamburaši, folklorne grupe i moderni bendovi će takođe upotpuniti ovaj događaj

Dečji kutak: Naravno kada se radi o najmlađoj populaciji, ni oni nisu zanemareni i sprema se bogat program upravo za njih. Kroz kreativne radionice, igre i predstave saznaće dosta toga o zdravoj ishrani i na zabavan način će učiti o hrani.  U dečjem sokaku će moći u subotu 21.09. od 12-13h da se upoznaju sa izgledom, vrstom i krajnjim proizvodima od žitarica koje se uzgajaju u Vojvodini.

Deca mlađeg uzrasta od 2+ imaće priliku da se igraju sa testom u boji, praviti cvetove suncokreta i klasa žita. Za kraj radionice sami će sebi praviti obrok od žitarica uz dodatak domaćeg fruškogorskog meda i suvog žutog voća.  Od 15-16h će biti vreme za žućkastu salatu koju će klinci praviti od žutog voća.

Učesnici i izlagači

Pazovački suncokreti
Pazovački suncokreti                                                                                      Izvor:instagram.com/ukusi_vojvodine/

Brojni će biti izlagači kao što su mali poljoprivrednici, lokalne zadruge, proizvođači organske hrane, vinarije, destilerije i ugostitelji. Oni će doneti svoje najbolje proizvode a svaki od ovih štandova će pričati priču za sebe, posebnu priču o tradiciji i ljubavi prema hrani.

Poznati restorani i kafane iz Vojvodine zauzeće posebno mesto. Oni će takođe doprineti manifestaciji donoseći ukuse Vojvodine direktno iz svojih kuhinja.

Zašto treba da posetite „Ukuse Vojvodine“?

Agneš koja svojim radom i zalaganjem želi da sačuva tradicionalnu hranu od zaborava, čuveni langoš.
Čuveni langoš                                                                                                  Izvor: instagram.com/ukusi_vojvodine/

Ukusi Vojvodine su više od samog festivala hrane, to je mesto gde će se susreti tradicija, ljubav, kultura i zajedništvo. Imaćete priliku da na jednom mestu probate mnogo autentičnih jela, iskusite bogatstvo vojvođanske kuhinje kroz specijalitete koje možda nikad niste imali priliku da probate.

Svojim dolaskom ćete podržati lokalne proizvođače, i kupovinom njihovih proizvoda ih direktno podržati, jer su uložili dosta truda i ljubavi u ono što rade.

Takođe svojim prisustvom ćete doprineti očuvanju lokalne gastronomije i tradicije.

Uživaćete u bogatom programu, uz zvuke tamburice do modernih izvođača. Naučićete nešto novo o pripremi jela.

Saveti za posetioce

Ukusi Vojvodine Novi Sad 2024. godine
Izvor:instagram.com/ukusi_vojvodine/

Ukoliko ste rešili da posetite ovu manifestaciju, nudimo vam nekoliko korisnih saveta:

Obucite se prikladno: Manifestacija se održava na otvorenom, stoga je bitno da se obučete udobno, ponesete udobnu obuću i spremite za vreme koje je ovih dana promenljivo.

Ponesite keš: Iako većina štandova sigurno prima kartice, ipak ima i onih koji preferiraju plaćanje gotovinom, zato da ne biste ostali uskraćeni za neke proizvode savet je da ponesete gotovinu.

Dođite rano: Ovo je manifestacija koja privlači velik broj posetilaca, stoga bi trebalo da dođete malo ranije i zauzmete svoje mesto.

Ponesite Ceger:  Kako biste spakovali sve kupljene proizvode, a znamo da će ih biti dosta, jer nećete moći da odolite čarima hrane, obavezno ponesite ceger ili torbu koji će vam biti korisni za nošenje.

Dođite i otkrijte ukuse koji pričaju priču o Vojvodini!

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije