Top 5 najboljih čajeva za mršavljenje – tajne prirode koje možda niste znali

Najbolji čajevi za mršavljenje

Tražite prirodan način za mršavljenje? Na pravom ste mestu! Ne postoji čaroban štapić koji će otkloniti višak kilograma preko noći ali postoji prirodan način koji zahteva upornost i istrajnost u nameri da smršate. Jedan od glavnih razloga zašto čaj za mršavljenje treba da bude vaš prvi izbor je taj što je potpuno prirodan i lako dostupan i pre svega jeftin u odnosu na druge skupe preparate.

Čaj je jedan od najzastupljenijih napitaka na svetu i kao takav prepoznat je po svojim mnogobrojnim lekovitim svojstvima. Ovaj napitak neće preko noći ukloniti višak kilograma ali će biti vaš verni saveznik u ovoj borbi.

Svako ko je ikada bio u situaciji da mora da smrša zna da je to jedno putovanje koje zahteva vreme, trud i dozu samokontrole. Srećom po nas koji moramo da idemo ovim težim putem, priroda je stvorila čudesne saveznike kao što je čaj za mršavljenje, koji mogu dosta pomoći i olakšati ovo putovanje. Uz šoljicu dobrog čaja dnevno možete da gledate kako vaši kilogrami nestaju.

Ključna prednost čajeva je što su prirodni, lako dostupni i povoljniji od drugih preparata.

Podeliću sa vama za sada 5 vrsta čajeva za mršavljenje koji su veoma efikasni a to su: kukuruzna svila, maslačak, kopriva, hibiskus i rooibos.

Top 5 najboljih čajeva za mršavljenje
Top 5 najboljih čajeva za mršavljenje

Svi ovi čajevi za mršavljenje imaju različita svojstva koja ubrzavaju metabolizam, pomažu u izbacivanju viška tečnosti i pomažu u regulisanju šećera u krvi:

  • Kukuruzna svila – deluje kao diuretik, pomaže u izbacivanju viška tečnosti i reguliše nivo šećera u krvi, čime smanjuje napade gladi.
  • Maslačak – podržava rad jetre, ubrzava probavu i poboljšava imuni sistem
  • Kopriva – ubrzava metabolizam, sagoreva masti i povećava nivo energije zbog visokog sadržaja gvožđa.
  • Hibiskus – sprečava nakupljanje masnoća i smanjuje želju za slatkim
  • Rooibos – smanjuje stres i emocionalno prejedanje, bez kofeina je i idealan za konzumaciju pred spavanje.

U Srbiji, godišnja potrošnja čaja je relativno mala u poređenju sa evropskim standardima, i prosečno se konzumira uglavnom u medicinske svrhe, posebno tokom hladnijih perioda ili bolesti. Na osnovu dostupnih informacija, potrošnja čaja u Srbiji iznosi oko 300 grama po osobi godišnje, što je znatno manje u poređenju sa evropskim zemljama gde je ovaj napitak deo svakodnevne rutine​.

Potrošnja čaja po glavi stanovnika
Potrošnja čaja po glavi stanovnika

Iako je čaj u Srbiji manje popularan od kafe, beleži se porast interesovanja za biljne i lekovite čajeve, pogotovo za crni i zeleni čaj, ali o njima postoji zaista previše informacija i mislim da nema osobe koja nije upućena u blagotovorna dejstva ove dve vrsta. Baš iz tog razloga oni ovaj put neće biti spominjani u tekstu, jer sam želeo da dam prednost nekim vrstama koje su takođe odlične ali čini se zapostavljene.

Svaki od ovih čajeva ima specifičan ukus i aromu, pa mršavljenje može postati prijatan, ukusan proces. Kombinovanjem ovih čajeva možete pojačati njihove efekte što sigurno može imati brojne benefite po vaše zdravlje.

1. Kukuruzna svila – skriveno blago kukurznih polja

Čaj od kukuruzne svile
Izvor:Youtube.com

Kukuruz možda povezujete sa letnjim roštiljem ili kokicama, a da li ste ikada razmišljali o čaju od kukuruzne svile. Kukurzna svila su tanke niti na vrhu klipa kukuruza koje nikako ne treba da zanemarujete i bacate. Kukurzna svila ima moćno dejstvo i vekovima unazad se koristi kao prirodni diuretik koji pomaže u izbacivanju viška tečnosti iz organizma.

Kukurzna svila sadrži i moćne antioksidanse koji pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je jako bitno kako bi se izbegli iznenadni napadi gladi. Istraživanja takođe potvrđuju da pomaže i u snižavanju lošeg holesterola.

Zato ukoliko ste rešili da mršavite na zdrav način, šoljica čaja od kukurzne svile će vam u tome pomoći.

Zanimljivost: U drevnim civilizacijama – kao što su Maje i Inke, kukurzna svila je bila sastavni deo narodnih lekova. Koristili su je za lečenje problema sa mokraćnim putevima i oticanjem. Danas se ona koristi za mršavljenje zbog diuretičkih svojstava, u narodnoj medicini se koristila za olakšavanje bolova i detoksikaciju organizma.

Dodatna korist: Svila kukuruza sadrži vitamin K koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i zdravlju srca. Dok gubite kilograme, jačate i vaš kardiovaskularni sistem.

Bitne informacije Detalji
Vitamini Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E
Minerali Kalijum, Kalcijum, Magnezijum
Bioaktivne supstance Flavonoidi, Saponini, Gorka jedinjenja, Alkaloidi
Antioksidanti Flavonoidi, Fenolne kiseline
Medicinska svojstva Diuretik, Antiupalno, Regulacija šećera u krvi, Podrška zdravlju urinarnog trakta

2. Maslačak – žuti ratnik u borbi protiv viška kilograma

Čaj od maslačka
Čaj od maslačka

Neverovatan saveznik u borbi protiv gubljenja kilograma je maslačak. To nije samo cvet koji služi deci za zabavu, njegovi listovi se koriste za pripremu čaja koji deluje kao laksativ i diuretik, na taj način pomaže vašem telu da se oslobodi viška tečnosti i toksina. Posebno je efikasno i blagotvorno njegovo dejstvo na jetru, poboljšava probavu masti što ubrzava metabolizam.

Maslačak sadrži visok nivo kalijuma i minerala koji održavaju balans elektrolita u telu, uprkos gubitku tečnosti, telo se oseća energično. Maslačak je takođe bogat i vitaminima A, C i D koji imaju ulogu u jačanju imunog sistema. Takođe šolja čaja od maslačka dnevno će vam biti od velike pomoći u mršavljenju.

Zanimljivost: Svi delovi maslačka su jestivi – od korena do cveta – i bogati su vitaminima A, C i K. Maslačak je korišćen kao važan deo ishrane u gladnim periodima tokom istorije, jer je veoma hranljiv i sadržai mnogo kalorija. Maslač pomaže u ravnoteži hormona i čisti jetru, čime poboljšava celokupnu funkciju tela i ubrzava metabolizam. Koren maslačka je veoma bogat vlaknima koja hrane dobre bakterije u crevima što pospešuje varenje i upravljanje telesnom težinom.

Nutritivna vrednost Količina (na 100 g)
Energetska vrednost 45 kcal
Proteini 2,7 g
Masti 0,7 g
Ugljeni hidrati 9,2 g
Vlakna 3,5 g
Vitamin A 14,363 IU
Vitamin C 35 mg
Vitamin K 778 µg
Kalcijum 187 mg
Gvožđe 3,1 mg
Kalijum 397 mg

3. Kopriva – dobitna kombinacija kada je u pitanju čaj za mršavljenje

Čaj od koprive
Izvor: n1info.rs

Iako kopriva možda ne deluje prijateljski dok prolaziš pored nje, njene zdravstvene prednosti su toliko moćne da je vredi trpeti! Čaj od koprive je prava superhrana u šolji. Ovaj napitak ubrzava metabolizam, pomaže u sagorevanju masti i izbacivanju viška tečnosti iz tela.

Kopriva je biljka koja je puna gvožđa. Ako ste nekada tokom dijete osetili umor ili slabost, čaj za mršavljenje od koprive vam može pomoći u jačanju energije jer pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Takođe sadrži vitamine C, E i K koji su neophodni za oporavak i regeneraciju organizma, čineći je pravom bombom zdravlja.

Zanimljivost: Stari Rimljani su tokom svojih vojnih pohoda nosili sa sobom koprivu i koristili je za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Oni su čak koprivama masirali telo kako bi podstakli cirkulaciju i ublažili hladnoću. Kopriva je vekovima bila do vojnih i lekovitih tretmana.

Kopriva je bogata i silikatima i kao takva je odlična za jačanje kostiju, kose i noktiju. Poboljšava imuni sistem i smanjuje upale, na taj način može pomoći onima koji intenzivno treniraju i pružiti im brži oporavak i efikasnije sagorevanje kalorija.

Nutrijent Količina na 100g
Energija 42 kcal
Voda 90 g
Proteini 7.4 g
Masti 0.5 g
Ugljeni hidrati 7.5 g
Dijetalna vlakna 6.9 g
Šećeri 0.5 g
Kalcijum 481 mg
Gvožđe 4.3 mg
Magnezijum 57 mg
Fosfor 71 mg
Kalijum 334 mg
Natrijum 4 mg
Cink 0.3 mg
Bakar 0.13 mg
Mangan 1.3 mg
Selen 0.4 µg
Vitamin A (beta-karoten) 10100 IU
Vitamin C 333 mg
Vitamin K 498 µg
Vitamin E 1.1 mg
Vitamin B1 (tiamin) 0.008 mg
Vitamin B2 (riboflavin) 0.16 mg
Vitamin B3 (niacin) 0.39 mg
Vitamin B6 (piridoksin) 0.16 mg
Folat 14 µg
Zasićene masne kiseline 0.014 g
Mononezasićene masne kiseline 0.009 g
Polinezasićene masne kiseline 0.27 g

4. Hibiskus – Kiselkasta bomba za vitkost

Čaj od hibiskusa
Čaj od hibiskusa

Hibiskusk je prelep cvet jarko crvene boje koji krije čudesne moći, pogotovo kada je u pitanju regulacija telesne težine. Čaj za mršavljenje od hibiskusa bogat je antioksidansima, dok istraživanja pokazuju da može doprineti i smanjenju masnoće u telu. Jedna od bitnih uloga ove magične biljke je ta što sprečava nakupljanje masnih naslaga i pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Čaj od hibiskusa izdvaja se po njegovom specifičnom kiselkastom ukusu koji prosto osvežava čula i smanjuje želju za slatkišima. Hibiskus vam takođe može pomoći kod smanjenja nadutosti i regulisanja varenja hrane što ga činim idealnim napitkom posle obroka. Redovna konzumacija ovog čaja vam može pomoći i u regulisanju krvnog pritiska.

Zanimljivost: U drevnom Egiptu se hibiskus koristio, faraoni su pili ovaj čaj kako bi se rashladili i održali hidrataciju u suvim pustinjskim uslovima. Čak je i Kleopatra navodno koristila hibiskus kao deo svog rituala za održavanje lepote i mladosti.

Dodatna korist: Osim što vam može pomoći kod snižavanja krvnog pritiska, hibiskus je dobar i u snižavanju nivola LDL ili lošeg holesterola, čineći ga savršenim napitkom za one koji žele osim da izgube kilograme da poboljšaju zdravlje srca. Njegova kiselost takođe pomaže u neutralizaciji pH vrednosti u telu što može biti korisno za borbu protiv upalnih proces.

Nutrient Količina na 100g
Kalorije 37 kcal
Proteini 0.4 g
Ugljeni hidrati 7.4 g
Masti 0.6 g
Dijetalna vlakna 0.3 g
Vitamin C Visok
Vitamin A Prisutan
Vitamin B1 (Tiamin) Prisutan
Vitamin B2 (Riboflavin) Prisutan
Vitamin B3 (Niacin) Prisutan
Folat (B9) Prisutan
Kalcijum Umeren
Gvožđe Prisutan
Magnezijum Prisutan
Fosfor Prisutan
Kalijum Visok
Cink Prisutan

5. Rooibos – crveno zlato iz Afrike

Čaj od rooibosa
Čaj od rooibosa

Rooibos poznat kao majčino čudo ili crveni čaj je biljka koja potiče iz južnoafričkih visoravni. Poslednjih godina ovaj čaj dobija sve veću popularnost ne samo zbog jedinstvenog ukusa već i zbog mnogobrojnih zdravstvenih prednosti. Rooibos je biljka koja je puna flavonoida koji pomažu u smanjenju stresa, a manje stresa znači i manje šanse za emocionalno prejedanje.

Ovaj čaj ne sadrži kofein, što ga čini savršenim saveznikom za sve one ljude koji žele šolju dobrog čaja pred spavanje a da pritom ne utiče na san. Takođe pomaže u snižavanju kortizola – hormona stresa – jer manje kortizola se povezuje sa manjim nakupljanjem masnih naslaga u predelu stomaka.

Zanimljivost: Rooibos je poznat i kao „čaj dugovečnosti“ u Južnoj Africi. Njegova tajna leži u retkom antioksidansu nazvanom superoksid dismutaza, koji pomaže u neutralisanju slobodnih radikala, usporava starenje kože i poboljšava tonus kože. U lokalnim plemenima, rooibos se koristi ne samo kao napitak, već i kao oblog za lečenje kožnih problema.

Dodatna korist: Rooibos je takođe prirodni bronhodilatator, što znači da širi disajne puteve i može poboljšati unos kiseonika tokom vežbanja, što može pomoći u sagorevanju više kalorija tokom fizičke aktivnosti.

Nutrient Količina na 240 ml
Kalorije 0 kcal
Masti 0 g
Proteini 0 g
Ugljeni hidrati 0 g
Šećeri 0 g
Natrijum 0 mg
Kalijum 7 mg
Magnezijum 1-2 mg
Kalcijum 1 mg

Čajevi su mnogo više od običnih napitaka; oni mogu biti vaši saveznici u težnji za boljim zdravljem i vitkom linijom. Kukuruzna svila, maslačak, kopriva, hibiskus i rooibos imaju sve ono što je potrebno za podršku zdravom mršavljenju – od ubrzavanja metabolizma, do smanjenja nadutosti i regulacije hormona stresa.

Mala tajna – kombinujte čajeve za maksimalan efekat

Ukoliko se opredelite da konzumirate samo jedan od ovih čajeva, nećete pogrešiti, ali kombinacijom različitih vrsta možete postići sinergijski efekat. Možete pomešati rooibos i hibiskus kako biste dobili napitak bogat antioksidantima koji će vam pomoći u regulaciji hormona stresa i poboljšaće vaše varenje, dodajte tome malo koprive i dobićete čaj koji jača kosti poboljšava metabolizam i vrši detoksikaciju.

Zanimljiv kulinarski trik:

Mnoge od ovih čajeva možete koristiti ne samo za piće, već i kao dodatak jelima! Na primer, čaj od rooibosa se može koristiti kao začin u marinadama za piletinu, dok hibiskus može obogatiti ukuse voćnih salata ili domaćih džemova. Čak i maslačak se može koristiti kao sastojak u supama, salatam i čorbama za dodavanje posebne nutritivne vrednosti.

Kao što sam rekao na početku u ovom tekstu sam se odlučio za 5 vrsta čajeva koji mogu pomoći u regulaciji telesne težine, postoji još mnogo dobrih biljaka o tome više možete poslušati u videu koji je za vas spremio travar Momčilo Antonijević i koji će vam reći nešto više o još nekim super biljkama koje možete koristiti u dnevnoj rutini.

Započnite vaš dan sa šoljom dobrog čaja!

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije