Jednostavan recept za klasične čupavce

recept za čupavce
čupavci kolač

Čupavci

Marina DobićMarina Dobić
Čupavci su popularan kolač u balkanskoj kuhinji, sastavljen od mekanih kocki biskvita koje se umaču u čokoladni preliv i potom uvaljaju u kokos. Njihova kombinacija sočnog biskvita i bogate čokolade čini ih savršenim desertom za razne prilike.
Nema ocenu
Vreme pripreme 15 minutes
Vreme pravljenja 44 minutes
Jelo Dezert
Kuhinja Srbska
Porcija 10 osoba
Kalorije 225 kcal

Sastojci
  

  • 3 kom jaja
  • 300 g šećera 150 g za biskvit i 150 g za preliv
  • 1 kom vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 400 ml mleka 150 ml mleka za biskvit i 250 ml za preliv
  • 200 g brašna
  • 1 kom prašak za pecivo
  • 125 g margarina ili maslaca
  • 100 g čokolade za kuvanje

Instrukcije
 

  • Priprema biskvita: Uključi rernu i zagrej je na 180°C. Umutiti 3 jaja (odvojiti žumanca od belanaca) sa 150 g šećera i 1 vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodaj 100 ml ulja i 150 ml mleka, pa dobro izmešaj. U drugoj posudi pomešaj 200 g brašna sa praškom za pecivo. Postepeno dodaj ovu smesu u umućena jaja, mešajući dok ne dobiješ ujednačenu smesu.
  • Pečenje biskvita: Izlij smesu u pleh (dimenzija 30x20 cm) obložen papirom za pečenje. Peći biskvit u zagrejanoj rerni 20–25 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva. Kada je biskvit gotov, izvadi ga iz rerne i ostavi da se potpuno ohladi.
    pečenje biskvita
  • Priprema preliva: U šerpi otopiti 125 g margarina (ili maslaca), dodati 100 g čokolade za kuvanje, 150 g šećera i 250 ml mleka. Mešaj na umerenoj temperaturi dok se svi sastojci ne otope i dok ne dobiješ gladak preliv. Skloniti s vatre i ostavi da se malo ohladi.
    fil za preliv
  • Sečenje i umakanje: Ohlađeni biskvit isecite na kocke veličine oko 5x5 cm (ili po želji). Svaku kocku umočite u čokoladni preliv, pazeći da bude dobro prekrivena sa svih strana. Odmah nakon umakanja u preliv, kocku uvaljajte u kokos.
    Sečenje biskvita
  • Završni korak: Poređajte gotove čupavce na tanjir ili poslužavnik i ostavite ih da se stegnu. Najbolje ih je ostaviti u frižideru na oko sat vremena pre serviranja.
    serviranje čupavaca

Video

Notes

Uz relativno pristupačne sastojke i lakoću izrade, čupavci su idealan izbor za porodične proslave, praznične trpeze ili jednostavne trenutke uživanja uz kafu. Rezultat je kolač koji oduševljava i one koji prvi put probaju, i one koji su odrasli uz ovaj klasični desert.

Nutritivna vrednost

Serving: 1porcijaCalories: 225kcalCarbohydrates: 23.3gProtein: 2.7gFat: 13.2g
Tagovi čokolada, čupavci, kokos, kolač, poslastica
Da li ste probali ovaj recept?Pišite nam vaše mišljenje.
Picture of Marina Dobić

Marina Dobić

Ćao, ja sam Marina i urednica sam sajta Informisani. Po struci sam turizmolog, a moja strast su putovanja i istraživanje novih destinacija. Radim na temama vezanim za turizam, gde pišem o zanimljivim i neistraženim mestima za posetiti, a rado delim i korisne savete za sve ljubitelje avantura. Cilj mi je da čitaocima pružim relevantne informacije i inspirišem ih da otkriju čari putovanja kroz moje tekstove.

Podelite :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ostavi komentar

Recipe Rating




Saznajte više o nama

Zanima vas ko stoji iza Informisani.rs i zašto radimo ovo što radimo?

Najnoviji artikli

Zapratite nas na Fejsbuku!

Budite u toku sa najnovijim vestima i pričama! Pridružite se našoj zajednici: