
Čupavci
Čupavci su popularan kolač u balkanskoj kuhinji, sastavljen od mekanih kocki biskvita koje se umaču u čokoladni preliv i potom uvaljaju u kokos. Njihova kombinacija sočnog biskvita i bogate čokolade čini ih savršenim desertom za razne prilike.
Sastojci
- 3 kom jaja
- 300 g šećera 150 g za biskvit i 150 g za preliv
- 1 kom vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 400 ml mleka 150 ml mleka za biskvit i 250 ml za preliv
- 200 g brašna
- 1 kom prašak za pecivo
- 125 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje
Instrukcije
- Priprema biskvita: Uključi rernu i zagrej je na 180°C. Umutiti 3 jaja (odvojiti žumanca od belanaca) sa 150 g šećera i 1 vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodaj 100 ml ulja i 150 ml mleka, pa dobro izmešaj. U drugoj posudi pomešaj 200 g brašna sa praškom za pecivo. Postepeno dodaj ovu smesu u umućena jaja, mešajući dok ne dobiješ ujednačenu smesu.
- Pečenje biskvita: Izlij smesu u pleh (dimenzija 30x20 cm) obložen papirom za pečenje. Peći biskvit u zagrejanoj rerni 20–25 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva. Kada je biskvit gotov, izvadi ga iz rerne i ostavi da se potpuno ohladi.
- Priprema preliva: U šerpi otopiti 125 g margarina (ili maslaca), dodati 100 g čokolade za kuvanje, 150 g šećera i 250 ml mleka. Mešaj na umerenoj temperaturi dok se svi sastojci ne otope i dok ne dobiješ gladak preliv. Skloniti s vatre i ostavi da se malo ohladi.
- Sečenje i umakanje: Ohlađeni biskvit isecite na kocke veličine oko 5x5 cm (ili po želji). Svaku kocku umočite u čokoladni preliv, pazeći da bude dobro prekrivena sa svih strana. Odmah nakon umakanja u preliv, kocku uvaljajte u kokos.
- Završni korak: Poređajte gotove čupavce na tanjir ili poslužavnik i ostavite ih da se stegnu. Najbolje ih je ostaviti u frižideru na oko sat vremena pre serviranja.
Video
Notes
Uz relativno pristupačne sastojke i lakoću izrade, čupavci su idealan izbor za porodične proslave, praznične trpeze ili jednostavne trenutke uživanja uz kafu. Rezultat je kolač koji oduševljava i one koji prvi put probaju, i one koji su odrasli uz ovaj klasični desert.
Nutritivna vrednost
Serving: 1porcijaCalories: 225kcalCarbohydrates: 23.3gProtein: 2.7gFat: 13.2g
Da li ste probali ovaj recept?Pišite nam vaše mišljenje.