Pretraga

Leto na Zlatarskom jezeru: vaš vodič kroz najbolje aktivnosti

Istina je da letnji odmor obično povezujemo s morem i destinacijama van naše zemlje. Ali, u poslednje vreme, sve se više promovišu naši turistički potencijali, pa nam se horizonti šire.

Zlatibor i Zlatar su mi ranije bili izbor za produžene vikende ili državne praznike. Međutim, kad su granice bile zatvorene 2020. godine, leto sam provela u Srbiji, uživajući na Zlatarskom jezeru.

Pre nego što vam ispričam šta vas sve to čeka na Zlatarskom jezeru, važno je reći i kako smo došli do istog, kao i da pomenem neke njegove glavne karakteristike. Otkriću vam neke skrivene dragulje ovog kraja, kao i aktivnosti koje su pristupačne za sve uzraste.

Put do zlatarskog jezera

Od Beograda do jezera ima 255km, što je oko 3h 30min vožnje. Mi smo autoputem išli do Preljine, ali sada ćete ići do Pakovraće, kako je produžena ta deonica puta. Dalje vas put vodi kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, gde smo mi napravili pauzu za kafu u restoranu Plaža, koji je smešten na samoj obali Zapadne Morave. Ovaj kraj zovu i srpska Sveta gora jer je tu smešteno 10 manastira. Ukoliko ste u prilici možete posetiti bilo koji od njih, jer se skoro svi nalaze usput.

Dok se vozite klisurom naićete na Ovčar banju koja obiluje termo-mineralnim vodama. Osim lekovitih izvora, ova banja je jedinstvena u Srbiji jer se nalazi u predelu izuzetnih odlika, okružena rekom, jezerima i planinama Ovčarom i Kablarom.

Dok smo još na tom potezu, a ukoliko ste ljubitelj planinarenja, moram napomenuti, da ne smete zaobići uspon na Kablar. Pogled sa vrha oduzima dah i čini svaki korak vredan truda.

Dalje idemo put Zlatibora, gde smo mi napravili pauzu za doručak, i to kakav – komplet lepinja. Kako nisam ljubitelj gužve i samog centra Zlatibora, otišli smo u restoran Krčma gaj, koji je udaljen oko 3,5km od centra.

I konačno put nastavljamo do krajnje destinacije – Zlatarskog jezera. Od Zlatibora do jezera ima 37km i usput se nalazi jedan turistički kompleks – El Paso City, pa ukoliko pravite pauzu možete posetiti.

Kako vas put vodi do jezera, tačno ćete primetiti prelazak planina, sa Zlatibora na Zlatar. Dok su brda na Zlatiboru bez drveća, Zlatar obiluje četinarima. Meni iskreno više prija i kao prizor za oči, a i kao vazdušna banja.

Napokon, stižemo na Zlatarsko jezero, koje nas dočekuje sa svojom nestvarnom bojom. Odseli smo u motelu “Zlatarsko jezero”, gde je pored smeštaja i hrana bila na zavidnom nivou.

Karakteristike zlatarskog jezera

Zlatarsko jezero leti

Zlatarsko jezero ili Kokin brod, veštačkog je porekla. Ono je nastalo 60-ih godina izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog broda. Zanimljivo je da je ova brana visoka 83m i dugačka 1264m, i kao takva predstavlja najveću zemljanu branu u Evropi.

Ovo je jezero treće po veličini, posle Đerdapskog jezera i jezera Perućac. Jezero ima površinu od 7.25km i dugačko je od 15-23km.

Aktivnosti

Plivanje zlatarskim jezerom

Prva pomisao na jezero je naravno kupanje. Zato je leto pravi izbor za boravak na Zlatarskom jezeru, jer pored kupanja, moći ćete da uživate i u vožnji ovim jezerom, pecanju, vožnji pedalinama, vožnji biciklovima, kampovanju ili u nekoj drugoj aktivnosti koju preferirate.

Jezero je plovno celom površinom što omogućava dodatno uživanje ljubiteljima čamaca. Plaže nisu posebno uređene ali su pristupačne. Ukoliko dolazite sa decom, nije na odmet da imaju obuću za kupanje.

U okviru jezera nalazi se 30km pešačkih staza i čak 100km biciklističkih staza. Ja lično volim da istražim kako jezero, tako i okolinu, gde u upoznavanju srži prirode dobijem jasnu sliku. Ukoliko ste ljubitelji vožnje biciklovima, za taj užitak trebaćete da ponesete sa sobom opremu, jer ovde nećete imati priliku da iznajmite istu, osim ukoliko neko u privatnim domaćinstvima poseduje.

Jedno od neobičnijih hobija i aktivnosti za koje znam jeste posmatranje ptica. Zlatarsko jezero sa svojom okolinom predstavlja prirodno stanište beloglavog supa. To je naša najveća prica sa rasponom krila oko 2,8m i težinom do 11kg.

Kako smo tražili beg od letnjih vrućina, najveći deo dana smo provodili na kupalištu na samom jezeru. U popodnevnim satima, pred zalazak sunca iznajmili smo kajake, te smo i zaveslali zlatarskim jezerom.

Pogled na Zlatarsko jezero

Nedaleko od hotela ‘Panorama’ otvoren je adrenalin park za sve ljubitelje avanture i sporta. Park se sastoji od platformi na drveću između kojih su prepreke koje od korisnika traže izdržljivost, hrabrost, želju za adrenalinom i avanturistički duh.

Za avanturiste je od 2019.godine otvoren i zip-line. Vožnja traje oko 1 min i 30sek i povezuje bivši RH centar Zlatar, selo Tripkovići i u povratku vas ostavlja kod crkve na Zlataru.

Ukusi Zlatara

Osveženje pre ručka

Znamo svi da se leti jede lagana hrana, ali kako da ne probate zlatarski kajmak, sir, ili zlatarsku pitu u kombinaciji sa domaćom pršutom? Kao blaža varijanta servira se sveža pastrmka na žaru. Gurmani definitivno znaju zašto će se vratiti u ovaj kraj. Neizostavan deo na njihovoj trpezi su i jagnjetina i teletina.

Okolina

Izvor: kompaskazesrbija.rs

Plan jeste bio da provedemo par dana na zlatarskom jezeru, ali kako da zaobićem Uvačko jezero i vidikovac Molitva? Kanjon reke Uvac je pravi dokaz kakva remek-dela priroda može da napravi. Pejzaž oko ove reke postao je jedan od najlepštih fotografija koje kruže internetom.

Specijalni rezervat prirode ‘Uvac’ predstavlja prirodno dobro od izuzetnog značaja i kao takvo je pod zaštitom države od 1971.godine.

Osim vidikovca Molitva, posetila sam i Ledenu pećinu, a samo ime govori da je tamo konstanta temperatura i leti i zimi i iznosi 8°C. Do pećine možete doći jedino ukoliko krstarite Uuvačkim jezerom.

Pored pobrojanih prirodnih lepota i aktivnosti koje nudi kako zlatarsko jezero, tako i sama planina Zlatar, pomenula bih i kulturno-istorijske spomenike. A kao najznačajniji i meni posebno drag, izdvojila bih manastir Mileševu.

Izvor: happytv.rs

Od zlatarskog jezera put nas je vodio preko Nove Varoši i Prijepolja, te smo se za manje od sat vremena našli u manastiru. Manastir Mileševa se nalazi kraj istoimene reke, a ono što ga najviše krasi su freske, od kojih se posebno izdvaja Beli Anđeo. Osim Belog anđela, među remek-delima se izdvajaju i Bogorodica iz Blagovesti, kao i kKtitorska kompozicija sa portretom kralja Vladislava. Ova dela odražavaju najviši nivo slikarskog umeća tog perioda u Evropi.

Davne 1883.godine engleski arheolog i novinar Ser Artut Evans izjavio je da ništa što su stvorili renesansi umetnici ne može da se poredi sa lepotom Anđela iz Mileševe. Sto godina kasnije, francuska istoričarka umetnosti Tanja Velmans branila je tezu da je renesansna umetnost započela u Mileševi, mnogo pre Đota i ranih italijanskih slikara.

Verujem da će vas ovaj članak podstaći da provedete leto na zlatarskom jezeru, ili barem produženi vikend. Naša zemlja obiluje prirodnim lepotama, a u prilog tome ide i činjenica da se beleži sve veći broj posetilaca na istim.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije