Pretraga

Zaovinsko jezero – Raj za ljubitelje prirode

Zaovinsko jezero na Tari

Kada pričamo o turizmu u Srbiji, neizbežno je spomenuti Nacionalni park Tara. Poznata po Pančićevoj omorici, a okružena prirodnom lepotom, klisurama i kanjonima, Tara nudi još jedan pravi biser, jezero Zaovine.

Kao što i sam naslov kaže, Zaovinsko jezero je raj za sve ljubitelje prirode. Osim prirodne lepote, ovo jezero sa svojom okolinom nudi mir, ali i mnogo mogućnosti u vidu raznih aktivnosti, od kupanja i pecanja, do kampovanja i planinarenja. Oni sa mnogo entuzijazma mogu da unajme kajak, ili čak bicikli.

Kako je nastalo Zaovinsko jezero?

Leto na Zaovinskom jezero može biti i prohladno

Jezero Zaovine je zapravo veštačke prirode, a često ga mešaju sa Zavojskim jezerom, najviše zbog sličnog naziva. Kao što i samo ime govori, nalazi se u mestu Zaovina, u sklopu planine Tara. Ovo jezero je veštački stvarano od 1975. godine, pregrađivanjem reke Rzav, odnosno Beli Rzav.

Radovi su trajali celih osam godina, što je rezultiralo branom kod Kik vrha na skoro 1,000 metara nadmorske visine. Samim tim, površina jezera se tokom visokog vodostaja nalazi na 880 metara nadmorske visine. Zaovinsko jezero ima najveću dubinu od 110 metara.

Zanimljivost: Zaovinsko jezero je cevovodom povezano sa hidroelektranom „Bajina Bašta“ koja se nalazi u Perućcu.

Sa druge strane brane, pet omanjih jezera, među kojima i jezero Spajići, se vodnim sistemima ulivaju u jezero Zaovine.

Kako doći?

Zaovinsko jezero pripada Nacionalnom parku Tara i do njega se dolazi relativno lako i brzo. Od Bajine Bašte do samog jezera trebaće vam nešto više od sat vremena. Najbolje i najlakše je doći sopstvenim kolima. Udaljenost od samog nacionalnog parka do jezera je oko deset kilometara.

Put, kao i saobraćajna signalizacija su uređeni, tako da nećete imati problem da dođete do jezera Zaovine. Najlakša smernica je da ukucate na svojoj mapi restoran „Tarsko jezero“. Kada stignete do restorana, nastavite ka putu 403 koji će vas posle stotinak metara dovesti do vaše destinacije, bez potrebe da se oslanjate na sopstvenu navigaciju.

Savet: Držite se glavnog puta. Navigacija mi je u nekoliko navrata predlagala put kroz šumu, ali na taj rizik nisam bio spreman. Na samom jezeru ljudi su mi rekli da ne treba ići prečicom.

Aktivnosti

Ukoliko ste fan aktivnog turizma, jezero Zaovine nudi dovoljno aktivnosti i mesta za obići. Kao što sam rekao na samom početku teksta, Nacionalni park Tara je poznat po Pančićevoj omorici. Naš najpoznatiji botaničar je upravo tu omoriku otkrio nedaleko od same brane i to mesto treba da stavite na svoju listu želja.

Zanimljivost: Ova Omorika je jedna od skoro 600 biljnih vrsta koje se nalaze na području Nacionalnog parka Tara.

Ribolov

Ukoliko planirate da se zadržite na Zaovinskom jezeru, ribolov je jedna od najučestalijih aktivnosti. Važno je napomenuti da opšta dozvola na jezeru Zaovine ne važi. Ipak, možete uzeti dozvole Nacionalnog parka Tara, dnevne ili višednevne.

Ribolov na ovom mestu je zabavan, posebno zbog činjenice da se nivo jezera drastično menja. Pored toga, ribe ima u izobilju, pa je pecanje, za razliku od nekih drugih mesta, izrazito dinamičnije. Na ovom jezeru je evidentirano čak četrnaest vrsta riba iz šest različitih familija.

Pastrmke, klen i skobalj su neki od njih. Pored toga, na jezeru se nalaze i dva ribnjaka u kojima se uzgaja kalifornijska pastrmka. Ako na sve to dodamo prirodne lepote koje vas okružuju, ovo je pravi raj za sve ljubitelje ribolova.

Kupanje

Zaovinsko Jezero kupanje

Kada sam prvi put išao na Zaovinsko jezero, preporuke koje sam dobio su vodile ka neuređenoj plaži kod brane Lazići. Ovo je definitivno najbolje mesto za kupanje, pa bih svakome preporučio da počne odatle. Ono što je bitno napomenuti je to da obavezno unapred proverite visinu vodostaja, jer su promene česte.

Svakako bih preporučio da obiđete i druge neuređene plaže, a oni uporniji mogu da posete i omanje jezero Lipovica. Ovo jezero je okruženo borovom šumom, što doprinosi užitku. Sa druge strane, voda je znatno hladnija nego što je to slučaj sa jezerom Zaovine.

Kampovanje

Ono što bih svakome preporučio na Zaovinskom jezeru jeste kampovanje. Postoji dovoljno kamping mesta, ali mesto posle brane Lazići je najpristupačnije. Ovo mesto ćete lako prepoznati, jer se nalazi preko puta solarnih ploča koje ne možete da ne vidite. Kamena plaža vam je svega stotinak metara ispred i prilazak vodi je takođe pristupačan. Pored kampovanja, u okolini jezera postoje i staze, pa je šetnja u prirodi kroz guste borove šume pravi doživljaj.

Iznajmite štapove, i upustite se u ovu avanturu, jer daje neku novu dimenziju mestu na kojem se nalazite. Ukoliko krenete ranije, možete obići i skrivene vodopade. Ipak, iz ličnog iskustva vam mogu reći da je najbolje da uhvatite zalazak sunca na nekom od vidikovaca. Pogled na Zaovinsko jezero u momentima dok sunce polako zalazi zaista treba doživeti.

Za kraj, ostaci srednjovekovnog utvrđenja Grad je nešto što morate posetiti. Utvrđenje poznatije kao Ravna stena datira još iz srednjeg veka, preciznije, iz doba dinastija Altomanovića i Kotromanića. Ovom utvrđenju možete prići kroz pećinu sa južne strane ili sa severne strane gde je put isklesan u stenama. Drevni grad spada i u kulturo-istorijsko nasleđe. Na ovom mestu se gnezdi i sivi soko, što je još jedna prirodna retkost, ne samo Tare već i Balkana.

Zaovinsko jezero – Smeštaj

Smeštaj u okolini Zaovinskog jezera ne treba da vam stvara brige. U ovom delu koji je okružen netaknutom prirodom dominiraju vikendice. Ukoliko želite nešto luksuznije, može se doći i do apartmana. Iz ličnog iskustva i iskustva meni bliskih ljudi, vikendica je daleko bolja opcija. One predstavljaju pravu oazu mira, a domaćini su i više nego ljubazni.

Mnogi od njih se tradicionalno bave stočarstvom, tako da u svojoj ponudi imaju domaći sir, kajmak, mleko i meso, što je nešto što ne smete da propustite, s obzirom da su u pitanju najkvalitetnije namirnice. Preporučujem da smeštaj rezervišete direktnim kontaktom sa vlasnicima vikendica, bez dodatne provizije.

Lično sam odseo u smeštaju „Draganovi konaci„. U pitanju su tri manje i dve veće brvnare. Pored parkinga, obezbeđen je internet, ali i letnjikovac sa roštiljem. Ipak, sve ovo nadmašuje ljubaznost domaćina i činjenica da imate direktan pogled na jezero. Iz konaka se direktno spuštate do jezera, gde možete da se kupate ili da pecate.

Srpska Pompeja

Prirodne lepote Zaovinskog Jezera

Ovo jezero nestvarne lepote zovu i „srpska Pompeja“. Naime, nivo vode je u konstantnoj oscilaciji, zato što je povezano sa hidroelektranom. Reke Beli Rzav i Konjska reka dopunjavaju Zaovinsko jezero, a tu su i četiri manja jezera koja se nalaze na istom sistemu.

Kako bi ovo veštačko jezero nastalo, selo Zaovine je moralo biti potopljeno. Zbog toga, kada nivo jezera naglo opadne, mogu se videti ostaci potopljenih kuća, a po nekim pričama, i nadgrobnih spomenika. Iz tog razloga, ovo jezero nosi nadimak po Pompeji, antičkom gradu koje je uništeno u erupciji Vezuv vulkana.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije