10 mesta koja morate posetiti u Temišvaru u 2024. godini

Trg Ujedinjenja u Temišvaru

Odlučila sam se da uvrstim Rumuniju u listu zemalja koje sam posetila, a prvi grad bio je upravo Temišvar. Bez obzira da li ste prvi put u ovom gradu, Temišvar uvek ima nešto novo da ponudi.

Potrudiću se da vam predstavim mesta koja su na mene ostavila najveći utisak i koja ne smete zaobići ukoliko se uputite u Temišvar.

10. Trg Pobede (Piața Victoriei)

Trg Pobede je centralno mesto svih dešavanja u Temišvaru, inače poznat po svojim impozantnim zgradama i istorijskim spomenicima. Prvo što sam zapazila je da ovaj trg krasi statua Romula i Rema sa vučicom, koja je inače poklonjena Temišvaru od strane Rima u XX veku.

Statua je izrađena prema modelu originalne bronzane statue iz V veka pre nove ere. Na samom trgu nalaze se fontana, park, kao i razni restorani i kafići.

9. Trg Slobode (Piața Libertății)

Ovaj trg krasi bista narodnog heroja i borca za slobodu – Decebala, poslednjeg kralja Dakije. Okruženje ovog trga savršeno odgovara njegovom imenu, sa zgradama pozorišne i muzičke akademije, što ga čini pravim kulturnim centrom grada.

Tu se nalaze i spomenici posvećeni Svetom Jovanu Nepomuku i Bogorodici, kao i mnoga značajna gradska zdanja.

Temišvar nazivaju i Mali Beč zahvaljujući austrijskim uticajima koji se osećaju u svim aspektima kulture ovog grada.

8. Trg Ujedinjenja (Piața Unirii)


Kako su trgovi nanizani, došla sam i do Trg Ujedinjenja, koji je najstariji gradski trg u Temišvaru, a nazivaju ga i starim srpskim jezgrom. Tu su smešteni Vladičanski dvor i Srpska saborna crkva. Naišla sam i na podatak da je Miloš Crnjanski svoje detinjstvo proveo upravo na ovom trgu.

Trg Ujedinjenja se prostire između Srpske saborne crkve Svetog Đorđa i Rimokatoličke crkve. Na ovom trgu se sreću mnogi stilski pravci, pa je tako katedrala Svetog Đorđa rađena u baroknom stilu, dok su mnogu kuće rađene u stilu mađarske secesije.

Na trgu nalazi se spomenik Stub kuge, koji je podignut u čast svetoj trojici kao zahvalnost za prestanak epidemije kuge, što je bio čest običaj u gradovima nekadašnje Austrougarske.

Ovde sam napravila i najživopisnije fotografije, jer su baš na ovom trgu smeštene građevine sa šarenim fasadama.

U Temišvaru živi oko 7000 Srba

Obilazak Temišvara

7. Rumunska saborna crkva u Temišvaru

Ne smete se vratiti iz Temišvara a da ne posetite Rumunsku sabornu crkvu. Od trga slobode, put vas prosto navodi na ovu crkvu.

Ova crkva je izgradjena izmedju 1937. i 1940. godine i važi za najlepšu pravoslavnu crkvu u Rumuniji.

Spoljšnja arhitektura crkve ukrašena je brojnim detaljima koji privlače pažnju posetilaca i kao takva neizostavna je lokacija za fotografisanje svakog turiste.

Jedan od simbola grada – Rumunska saborna crkva u Temišvaru

6. Botanička bašta

U potrazi za mestom za opuštanje i odmor, došla sam do botaničke bašte. Sa preko 8 hektara površine, bašta nudi različite tematske sekcije, uključujući ružičnjak, alpski vrt i tropske staklenike.

Lokalno stanovništvo koristi ovaj park za pešačenje i rekreaciju, a ulaz je besplatan za sve posetioce.

Obilazak zelenih parkova u Temišvaru

5. Muzej Revolucije

Želela sam da se dublje upoznam sa Temišvarom, da se poseta ne svede samo na uži centar grada i ispijanje kafe, pa sam tako rešila da posetim ovaj muzej.

Za sve one koji žele da saznaju više o nedavnoj istoriji Rumunije, Muzej Revolucije je nezaobilazno mesto. Muzej dokumentuje događaje iz 1989. godine kada je Temišvar bio epicentar revolucije protiv komunističkog režima.

Ovde se nalazi kolekcija policijskih uniformi, svedočanstva učesnika revolucije, kao i brojni novinski članci koji govore o tom periodu.

Izvor: tripadvisor.com

4. Banatski Muzej

Pored Muzeja revolucije, na mom spisku se našao i Banatski muzej. Osnovan je 1872. godine od strane Društva za istoriju i arheologiju Banata. Banatski Muzej nudi uvid u lokalnu istoriju i kulturu.

Sa bogatom kolekcijom arheoloških, etnografskih i istorijskih artefakata, ovaj muzej se ispostavio kao odličan način da bolje upoznam region Banata.

Izvor: en.wikipedia.org

3. Centralni park – Parcul Rozelor

Nije Njujork jedini grad koji ima Centralni park. I Temišvar može da se pohvali istoimenim parkom, koji je poznat i kao Park Ruža, a po mnogima je najlepši park u Temišvaru. Park obiluje sa 300 različitih vrsta ruža, predstavljajući preko 2000 boja i oblika.

Kao ljubitelj cveća, a posebno ruža posetila sam ovaj park. Doduše, u maju još nisu bile cvetale ruže, ali park je lepo uređen i možete odvojiti malo vremena da ga posetite.

Pripremite fotoaparat jer će vam ovaj cvetni vrt biti neiscrpan izvor inspiracije za fotografisanje. Inače, sam park je smešten kraj reke Begej.

Temišvar, rumunski grad u srcu Banata nosi ime po reci Tamiš iako Temišvar ne leži na Tamišu, već na Begeju.

Park ruža u maju, kad ruže još uvek nisu u punom cvetu

2. Tržni centar – Iulius

Pri poseti Temišvaru nisam mogla da izostavim šoping. Posetioci Temišvara obično organizuju svoje vreme tako što istražuju grad i drugi deo za posetu tržnom centru Iulius.

U tržnom centru Iulius, možete pronaći svetski poznate brendove poput Desiguala, gde se često možete zadesiti u jeku sniženja. Takodje, ovde možete napraviti pauzu za kafu ili ručak.

Izvor: revistabiz.ro

1. Ulica kišobrana

Verovatno ste i vi kao i ja videli da se mnogi influenseri slikaju kraj ovih kišobrana. Nije Temišvar jedini grad koji se može pohvaliti ovakvom dekoracijom, tu su i Novi Sad i Banja Luka, koliko ja znam.

Ova ulica je posebno zanimljiva, inače povezuje dva trga – Trg pobede i Trg slobode. Duž cele ulice postavljeni su kišobrani raznih boja, što privlači pažnju turista. U zimskim mesecima i za vreme praznika kišobrane zamenjuje ulična rasveta.

Temišvar je spoj srpske i rumunske kulture, i u njemu možete otkriti mnoge zanimljive i skrivene lokacije pored onih koje su svima poznate. Meni je bio dovoljan vikend da upoznam Temišvar, obiđem njegove trgove, crkve, skrivena mesta, a i provedem malo vremena uživajući u kupovini.

Naravno, ukoliko vam se dopadne, dovoljno je blizu da se njemu kasnije ponovo vratite. Napomenuću da od Beograda do Temišvara ima nepuna 3 sata vožnje.

Slične Teme:

1 Komentarisao/la na temu “10 mesta koja morate posetiti u Temišvaru u 2024. godini”

  1. Pročitala sam članak i moram reći da je izuzetno zanimljiv! Autor je uspeo da prikaže Temišvar u potpuno novom svetlu, ističući bogatu istoriju, predivnu arhitekturu i kulturne atrakcije koje ovaj grad nudi. Definitivno ću posetiti Temišvar u skorije vreme i istražiti sve što ovaj fascinantni grad ima da ponudi. Preporučujem svima da pročitaju ovaj članak i razmisle o poseti Temišvaru!

    Odgovori

Ostavi komentar

Najnovije