Kompletan vodič za pripremu soka od zove

Ko još ne voli sok od zove? Od ranog detinjstva to nam je omiljeno osvežavajuće piće tokom letnjih meseci. A pored toga, kao dete uvek sam rado učestvovala u pripremi istog. Maj i jun mesec su bili rezervisani za branje zove, a posle i pripremanje soka, likera i džema. Zapravo, u našoj kući priprema zimnice počinjala je sa pripremom proizvoda od zove.

U nastavku članka podeliću sa vama recept koji je još moja baka koristila, a pride će biti i nekoliko korisnih saveta.

Recept za sok od zove

Priprema soka od zove

Prvo i najvažnije je sama berba cvetova. Neophodno je izabrati drvo koje se ne nalazi kraj puta, ili na nekom prometnom mestu, kako bi bili sigurni da su cvetovi čisti i organski. Kako se moje drvo zove nalazi u bašti, uvek smo bili sigurni da je ona potpuno bezbedna za upotrebu.

Prilikom branja cvetova, gledajte da je zova u punom cvatu, ali da nije počela da vene.

Dakle, evo potrebnih sastojaka:

  • 45 listova zove
  • 5l vode
  • 5kg šećera
  • 5 limuntusa
  • po želji 2-3 limuna

Priprema

Cvet zove

Cvetove očistite od insekata a zatim dobro operite. Potopite zovu u lonac sa vodom i odgore pospite limuntus. Tako pripremljena smesa treba da odstoji 24h. Sutradan sve to procedite kroz gazu i smesi dodajte šećer. Kako bi se dobro otopio neophodno je da ga mešate.

Pre nego što sipate sirup u flaše sterilišite ih. Kada naspete sok, dobro ih zatvorite. Mi smo uvek stavljali celofan ispod poklopca.

Flaše ostavite na neko hladnije i mračno mesto da odstoje jos jedan dan i nakon toga sok je spreman za upotrebu.

Sok od zove sa običnom ili gaziranom vodom

Caša soka od zove sa ledom i limunom nadmašuje svako industrijsko piće

Sok od zove može se poslužiti sa običnom ili gaziranom vodom, u zavisnosti kako vam više prija. Kada se pomeša sa običnom vodom, dobijate klasičan, osvežavajući napitak koji savršeno gasi žeđ i ističe prirodnu aromu zove.

Dodavanjem gazirane vode, sok postaje penušav, idealan za posebne prilike ili jednostavno uživanje tokom letnjih dana. Bez obzira koji je vaš izbor, ovaj sok će vas uvek osvežiti i pružiti jedinstven užitak.

Najviše volim da ga pijem posle ručka, ili posle nekog kolača. Mada, i kada sam žedna, dođe kao odlična zamena za vodu.

Lekovita svojstva zove

Zova je bogata vitaminima A, B i C

Istraživanja su dokazala da zova ima protivupalno, baktericidno, dijaforetsko i diuretičko dejstvo.

Zova je bogata karotenoidima, flavonoidima, organskim pigmentima, rutinom, glikozidima i taninima. Takođe je bogata vitaminima A, B i C, kao i različitim mineralima, uključujući selen.

Flavonoidi su glavni razlog zašto se smatra lekovitom biljkom. Ovi snažni antioksidansi štite naše telo od oštećenja i igraju važnu ulogu u lečenju degenerativnih bolesti.

Kako je zova drevna biljka, još od vremena Hipokrata, poznato je da sirup pomaže u lečenju pluća i problema sa disajnim putevima.

Savetujem vam da ga redovno pijete kako bi delovanje virusa koji napadaju respiratorne organe bilo ublaženo, a pojava gripa i prehlade sprečena.

Ova biljka podstiče rad imunog sistema tako što štiti naš organizam od gripa i prehlade i pomaže organizmu da stvara proteine koji su od posebnog značaja za pravilan rad našeg imunog sistema.

Pomaže u smanjenju kilograma

Zova je veoma koristan pomoćnik u gubitku kilograma na prirodan način

Zova sprečava zadržavanje tečnosti u telu. Na taj način sastojci koje sadrži podstiču prirodno gubljenje kilograma. Važno je napomenuti da ovaj sok nije zamena za obroke, ali može biti veoma koristan pomoćnik u gubitku kilograma na prirodan način.

Dodatno vam savetujem da jutro započnete sa čašom soka od zove i nakon pola sata doručkujete.

Verujem da će vam ovaj recept biti koristan i da ćete ga uvrstiti u slatki deo zimnice. Ukoliko ste zakasnili sa branjem cvetova, bobice takodje možete iskoristiti. One su cenjene kako u medicini, tako i u gastronomiji. Mogu se koristiti za pripremu džema, marmelade, vina i likera.

Slične Teme:

Ostavi komentar

Najnovije