Pretraga

Ada Bojana – prirodni raj na Jadranu

Što bi Crnogorci rekli: ‘Dje se kupaš?’ Ukoliko je Ada Bojana vaš izbor, možete se kupati i u moru i u reci. Ova specifična konfiguracija terena, energija i prirodne lepote učiniće vaš odmor nezaboravnim i jedinstvenim. Hajde da vidimo šta sve odlikuje ovaj prirodni raj na Jadranu.

Prirodne karakteristike

Zalazak sunca na Adi Bojani

Ada Bojana je rečno ostrvo koje se nalazi na ušću reke Bojane u Jadransko more. Smeštena je na jugoistoku Crne Gore, uz granicu sa Albanijom. Ostrvo se prostire na 5km², dok je njegova plaža duga 3800m. Plaža koja je okrenuta ka moru je peščana i duga je 3km. Ada Bojana je trouglastog oblika i sa dve strane je zapljuskuje reka a sa treće more.

Kako doći do Ade Bojane?

Ukoliko se uputite iz Beograda, do Ade Bojane ima oko 540km, što je oko 9 sati vožnje. Od Beograda, autoput će vas voditi do Pakovraće odakle se isključujute sa autoputa i nastavljate put Zlatibora, Zlatara, gde možete napraviti pauzu. Mi smo uvek odmarali na zlatarskom jezeru, pa bi kretali put Prijepolja i tu bi se završavalo naše putovanje kroz Srbiju. Sa srpske strane prelazi se granični prelaz Gostun, dok se sa crnogorske nalazi Dobrakovo. Prvo veće mesto u Crnoj Gori kroz koje ćete proći je Bijelo Polje, zatim Mojkovac, Kolašin, Podgorica, i nedaleko zatim ukazuje se more. Primorje će vas voditi sve do Ade Bojane, od Sutomora do Ulcinja i napokon stižete na krajnju destinaciju. Od Ulcinja do Ade Bojane ima oko 15km, što je 20ak minuta vožnje.

Legenda o Adi Bojani

Zalazak sunca na Adi Bojani

Prema predanju, Ada Bojana je nastala u 17. ili 19. veku nakon jedne oluje. Legenda kaže da se tokom nevremena nasukao brod, koji je tokom godina, zajedno sa obližnjim ostrvima, postao sprud, a zatim ostrvo usled taloženja rečnih nanosa. Tako je ostrvo podelilo reku Bojanu na dva toka. Tokom Hladnog rata, ostrvo je bilo vojna zona, što je razlog zašto su neki njegovi delovi i danas potpuno netaknuti.

Aktivnosti

Sasvim običan dan na plaži

Kako se Ada Bojana nalazi u zagrljaju reke Bojane i Jadranskog mora, samim tim imate mogućnost da uživate kako na reci, tako i na moru.

Ada Bojana je raj za turiste ali i nudiste. Mnogima je ovo mesto asocijacija za nudizam što i ne čudi jer se tu nalazi čuveni FKK resort stare Jugoslavije. Ukoliko se odlučite za ovaj vid avanture, ali ipak u kupaćim kostimima, na ulazu ćete platiti kartu koja iznosi oko 5€.

Prva pomisao na more i reku jeste kupanje, a plaža na Adi Bojani može da primi čak 15 000 kupača. Plaža i morsko dno su prekriveni sitnim peskom, za koje mnogi kažu da je lekovit, pa se preporučuje ležanje na njemu onima koji boluju od reume i išijasa.

Ovaj kraj je izrazito vetrovit i kao takav stvara idealne uslove za surfovanje. Pored surfovanja možete oprobati i sportove kao što su windsurf, katesurf i letenje zmajem.

Izvor: funtravelnis.rs

Opšte je poznato da se na Adi Bojani nalazi najbolja škola kitesurfinga. Klub Dolcinium je pre nekoliko godina dobio priznanje za ‘najatraktivniju turističku ponudu’ od Ministarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije WILD BEAUTY AWARD. Ovaj prvi pravi kite klub nudi obuku za kite surfing u trajanju od 12 do 15 sati.

Osim ekstremnih sportova, plaža u okviru kluba Dolcinium pruža i baldahine koji će vaš odmor učiniti luksuznijim. Ovde se možete opustiti uz osvežavajuće koktele i laganu muziku koja dopire iz bara, gde se svakodnevno organizuju žurke.

Na samoj plaži neizostavno je i jahanje konja. Mi smo poranili jedno jutro i uživali u nestvarnom izlasku sunca. Postoji i škola jahanja, gde se cena časa kreće od 10-15€, u zavisnosti od rute i trajanja časa.

Izvor: villadeti.me

Ukoliko ste ljubitelj ptica i posmatranja istih, ovde ćete imati priliku da posmatrate retke vrste koje su naselile ovo ostrvo, kao što su: sive čaplje, male bele čaplje, čašlje kašikare, žute čapljice… Pored ptica, sastvani deo ambijenta su i krave i konji koji se ovde slobodno šetaju.

Rekoh vam da ovde ima za svakog po nešto, ali svi se slažu da je uvala Valdanos nezaobilazno mesto prilikom posete ovom delu Crne Gore. Lako je dostupna putem koji vodi iz Ulcinja. Sam put do uvale je magično iskustvo, jer se spušta ka moru i prolazi kroz drevne maslinjake. Valdanos je mesto ispunjeno pozitivnom energijom, gde možete uživati u čistom vazduhu dok plivate, ronite, vozite bicikl ili posetite Ulcinj brodićem.

‘Lepota poroka’

Crna Gora nikada nije imala značajnijeg reditelja od Živka Nikolića, koji je iza sebe ostavio mnoga kapitalna filmska dela poput: ‘Beštije’, ‘Jovana Lukina’, ‘Smrt gospodina Goluže’, ‘Čudo neviđeno’, ‘U ime naroda’, ‘Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo’…

Daleke 1986. godine, maestralni Živko Nikolić je izabrao Adu Bojanu kao lokaciju za snimanje kultnog filma ‘Lepota poroka’, u kojem su briljirali glumci kao što su Mira Furlan, Mima Karadžić, Petar Božović, Alan Nuri, Mira Banjac, Eva Ras i Vesna Pećanac.

Pored pobrojanih filmova ovde je snimana i romantična komedija ‘Biser Bojane’. Film je snimljen 2017. godine a režirao ga je Milan Karadžić. Film je odlična promocija ovog mesta, gde su snimane scene na plažama, na moru, prikazani razni sportovi, poput surfovanja, ronjenja…

Noćni život

Plaža na Adi Bojani

Ako ste očekivali da ću vam pobrojati mesta za izlaske, teško, jer Ada Bojana je poznata po miru i tišini, ali ukoliko se uželite ludovanja, tu je Ulcinj. Na samoj plaži se nalazi plažni bar ‘Nomad beach PUB’ koji je za opuštenije dnevne i noćne varijante, a neretko tu gostuju i DJ-evi i regiona.

Ulcinj

Pogled na Ulcinj

Najjužniji grad na crnogorskom primorju, Ulcinj, čuven je po svojim prelepim plažama, bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu. Njegove uske, kamene uličice i stare zidine svedoče o vremenu kada je bio važna trgovačka luka. Ulcinj se ponosi i svojom raznovrsnom gastronomskom ponudom, koja nudi autentične ukuse Mediterana. Posebnu čar daju mu mešavina orijentalne i zapadnjačke kulture, što se ogleda u svakom kutku ovog živopisnog grada.

Obavezno posetite Stari grad Ulcinj. Ako biste radije uživali na plaži, ispred starog grada nalazi se Mala plaža. Korzo odvaja plažu od nekoliko kafića i picerija. Nedaleko od Starog grada nalazi se takozvana Ženska plaža, skrivena ispod litica. Žene veruju da voda bogata sumporom leči neplodnost.

Smeštaj

Izvor: enjoyadabojana.me

Ada Bojana nudi razne vrste smeštaja, koji su prilagođeni raznim ukusima, ali i budžetima.

Pored standardnih vrsta smeštaja, kao što su hoteli i apartmani, u ponudi su bungalovi, splavovi, privatni smeštaji, kao i prostor za kampovanje.

Gastronomija

Izvor: adabojana-smestaj.com

Ada Bojana vas neće ostaviti ravnodušnim zbog svojih prirodnih lepota, ali takođe ćete uživati i u ukusima Mediterana. Glavna jela čine rečni i morski plodovi, a ja bih vam izdvojila nekoliko restorana: Ćićkova čarda, Durante, Fiore di Mare (ovde sam jela najlepšu riblju čorbu ikada), Ponteé, kao i restoran Miško, koji je najstariji restoran ovog kraja.

Verujem da ste se uveriti zašto je Ada Bojana postala omiljena letnja destinacija u Crnoj Gori. Možda se i vi ovo leto uputite baš ovde.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije