Pretraga

Kako je Bešenovačko jezero nekada izgledalo a kako sad?

Bešenovačko jezero nekad i sad

Na udaljenosti od 20 km od Sremske Mitrovice i 17km od Rume nalazi se jedan od najvećih prirodnih bisera Srema. Jezero koje je smešteno na obroncima Fruške gore poznato pod nazivom Beli Kamen ili Bešenovačko jezero. Jezero je nastalo na površinskom kopu gde se eksploatisao krečnjak za potrebe fabrike cementa u Beočinu tako sto je presečena vodena žila koja je preplavila najdublje delove kopa. Maksimalna dubina jezera izosi 57m dok njegova dužina iznosi oko 200m.

Napunjeno vodom nakon iscrpljivanja kopa, jezero je tokom osamdesetih godina počelo da se puni, i nakon više od trideset godina dostiglo je dubinu od približno 57 metara, dok nivo vode nastavlja da se povećava. Obilazeći ovo mesto godinama u nazad svedok sam njegovih promena, od običnog kamenoloma ispunjenog vodom do prelepog mesta za kupanje, rekreaciju i odmor.

Kako je Bešenovačko jezero izgledalo nekada?

Bešenovaćko jezero nekad

Nekada ovo jezero nije bilo ni izbliza posećeno kao danas. Jezero je bilo veoma zapušteno i prilaz jezeru je bio vrlo opasan i izazovan, doduše kao klinci nismo mnogo marili za to. Sećam se skakaonice koja je bila vrlo izazovna i nije baš svako smeo da skoči, čini mi se da je visina iznosila negde oko 7,8 metara, ali deca kao deca zeljna dokazivanja skakali smo iako je postojala opasnost od kamenja i povrede pri skoku u vodu.

Mali broj meštana koji su ovde dolazili uglavnom su pecali ribu i brćkali se u uplićacima. Neke od najpoznatijih vrsta riba koje su preostale na Bešenovačkom jezeru su tostolobik, crvenperka i babuška dok se jato sitnih riba možete opaziti i u plićaku.

Gde se Bešenovačko jezero nalazi?

Bešenovačko jezero kupanje

Bešenovačko jezero nalazi se na 87km od Beograda i 38km od Novog Sada. U samom srcu srema Beli kamen predstavlja jedno od najlepših jezera Srbije privlačeći turiste iz raznih krajeva naše pokrajine.

Ispod možete pogledati putanje kako da stignete do ovog mesta, nije komplikovano samo upalite google mape ukucajte Bešenovačko jezero i mapa će vas dovesti tačno na odredište. Treba napomenuti da vikendima i neradnim danima jezero ume da bude izuzetno posećeno tako da budite spremni da parkirate vaša kola i na par stotina metara od samog ulaza u jezero.

Beograd – Bešenovačko jezero 87km

Bešenovaćko jezero putanja od Beograda

Novi Sad – Bešenovačko jezero 38km

Bešenovaćko jezero putanja od Novog Sada

Stvari na koje treba obratiti pažnju

Obratite pažnju na ove tri stvari koje su od presudnog značaja!

  • Na jezeru gotovo da nema ni malo hlada pa vam toplo preporučujem da ponesete suncobrane i kremu za sunčanje kako ne biste izgoreli na suncu.
  • Jezero je udaljeno 4km od naseljenog mesta i nema nikakve prodavnice u blizini iako na jezeru postoje divlje prodavnice sa skupim proivodima pa vam savetujem da ponesete sa sobom sve što vam je potrebno od pića i hrane.
  • Za one sa osetljivim tabanima kao što su moja predlažem da ponesete gumene patikice za vodu kako bi izbegli da se posečete na sitne kamenčiće koji se nalaze na prilazu u jezero.

Kako Bešenovačko jezero izgleda danas?

Kako Bešenovaćko jezero izgleda danas

Firma u čijem vlasništvu se nalazi jezero pre par godina uredila je prilazni deo jezera koje je napokon počelo da dobija svoj puni sjaj. Prednji deo plaže skroz je poravnat i prilaz jezeru postao je nikad lakši dok su ostali prilazi jezeru ostali netaknuti privlačeći avanturiste širom Srbije.

Bešenovačko jezero nije samo prirodni biser zbog svoje tirkizne boje i prelepog okruženja, već ima i dodatne zdravstvene benefite koje privlače mnoge posetioce. Naime, mnogi veruju u lekovita svojstva blata koje se nalazi na obalama jezera. Ovo blato je bogato mineralima i često se koristi u terapeutske svrhe. Posetioci se mažu blatom, verujući da pomaže u lečenju različitih kožnih problema i bolova u zglobovima. Ovo prirodno bogatstvo čini boravak na jezeru ne samo užitkom, već i korisnim za zdravlje.

Be[enovačko jezero pogled na jezero

Voda u jezeru takođe ima poseban status. Smatra se da je bogata mineralima koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje. Kupanje u ovoj vodi može doprineti boljoj hidrataciji kože i opštem osećaju svežine i revitalizacije. Zbog ovih osobina, mnogi posetioci jezera dolaze ne samo zbog odmora i rekreacije, već i zbog mogućnosti da iskoriste prirodne resurse za poboljšanje svog zdravlja.

Ove zdravstvene koristi, zajedno sa prirodnom lepotom i mirnoćom okruženja, čine Bešenovačko jezero idealnim mestom za one koji traže beg od svakodnevnog stresa i žele da provedu vreme u prirodi dok istovremeno brinu o svom zdravlju.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije