Pretraga

Zašto Vlasinsko jezero treba da bude na vašoj listi za posetu

Vlasinsko jezero

Kako se najbolje rashladiti leti?

Od kako sam uvrstila Srbiju u destinacije za letovanje, uglavnom biram reke i jezera.

Vlasinsko jezero je jedno od najudaljenijih od Beograda, tako da mi dugo nije bilo u planu.

Kako su nam praznici bili spojeni, Uskrs i 1. maj, iskoristila sam te dane da se uputim put Vlasinskog jezera.

U nastavku članka preneću vam moje utiske, a biće i korisnih saveta.

Kako do jezera?

Ukoliko krećete iz Beograda, trebaće vam nepunih 4 sata vožnje do Vlasinskog jezera. Autoput vas vodi sve do Vladičinog hana, gde se isključujete i nastavljate još nekih 35km do Vlasinskog jezera. Preporučujem vam da poranite, pogotovo ako krećete vikendom, kako bi izbegli gužve na naplatnim rampama.

Vlasinsko jezero vam može biti i usputno mesto, ukoliko putujete za Makedoniju ili Grčku.

Detalji i Zanimljivosti

Vlasinsko jezero je drugo po veličini jezero u Srbiji, odmah posle Đerdapskog jezera. Nalazi se na 1214mnv, dok je površine 15km².

Njega okružuju planine Besna kobila, Čemernik i Vardenik. Sa ovakvim prirodnim i netaknutim okruženjem, nije ni čudo što ga mnogi smatraju našim najlepšim jezerom.

Obala je razuđena i ima 36km u obimu, što je dovoljno da svako nađe mesto za sebe.

Izvor:: srbijapodlupom.com

Nastanak

Vlasinsko jezero je veštačkog porekla, a njegov nastanak vezuje se za izgradnju brane koja je završena 1949. godine, kada je jezero zvanično oformljeno.

Kako lokalni stanovnici kažu, s početka je bilo mnogo izazova, prvenstveno što je dosta kuća bilo izmešteno. Međutim, kako je vreme odmicalo, i sami su shvatili koliki je turistički potencijal, te su polako počeli da upotpunjuju gastronomsku ponudu i smeštajne kapacitete.

Pored turističkog značaja, jezero se koristi i u poljoprivredne svrhe, tačnije za navodnjavanje zemljišta.

Plutajuća ostrva

Zaštitni znak Vlasinskog jezera su tresetna ploveća ostrva.

Plutajuća ostrva su nastala podizanjem nivoa vode prilikom punjenja jezera, kada se sa dna podigao treset debljine i do jednog metra.

Ovaj jedinstveni prizor upotpunjuje kristalno čista voda, tako da zaista je vredelo posete.

Izvor: srbijapodlupom.com

Šta posetiti?

Jedna od najpoznatijih atrakcija u blizini Vlasinskog jezera je planinski venac Stare planine. Pirot je od jezera udaljen 90km, što može biti polazna tačka za planinarenje na Staroj planini.

U neposrednoj blizini su Surdulica, Vranje, i prethodno pomenuti Pirot. Opština Surdulica je domaćin brojnih manifestacija, kao što su Vlasinski kotlić, Vlasinska udica i Džipijada. Turistička ponuda ove opštine najviše se oslanja na rekreativni turizam na Vlasinskom jezeru.

Važni spomenici kuluture su naši manastiri i crkve, pa ću vam ovde navesti sve koji se nalaze u blizini jereza: Crkva Svetog Ilije u Vlasina Ridu, manastir u Palji, crkva u Božici, crkva Svetog Nikole u Crnoj Travi, crkva Svetog Pantelejmona u Brodu, crkva u Klisuri, crkva u Kolunici i crkva Svetog apostola Petra u Ruplju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Boris Radošević 👣🏯🌋🌴✈️🌍 (@lutajuci_putnik)

Smeštaj

Smeštajni kapaciteti na Vlasinskom jezeru uglavnom su privatni smeštaji, dok se hoteli nalaze u gradovima nadomak jezera.

Ukoliko se odlučite da kampujete, teren je prostran i pogodan.

Osim što ćete uživati u blagodetima koja pruža ovo jezero, imaćete priliku i da okusite neka tradicionalna jela koja pripremaju domaćini ovog kraja. Pored toga, kao suvenir možete poneti teglu ajvara, pinđura, ili neke od poslastica kao što su kompot i džem.

Aktivnosti

Na Vlasinsko jezero sam se prvenstveno uputila radi odmora, ali kako se nikada ne zadržim na jednom mestu i ovaj put sam iskusila čari koje nudi ovo mesto.

Kao veliki obožavalac vode, rešila sam da se prvo provozam jezerom. Pošto su bili neradni dani, očekivano je bilo dosta ljudi. Dosta lokalaca je iznajmljivalo čamce ili su imali samu uslugu vožnje po jezeru, za šta sam se i ja odlučila. Vožnja je trajala oko sat vremena, i za to vreme sam dosta čula o svakodnevnom životu stanovnika ovog kraja.

Uverila sam se u to koliko je ribolov ovde zastupljen. Kažu da je Vlasinsko jezero dom raznih vrsta riba, a najčešće se mogu upecati šaran, štuka, smuđ i som.

Okolina je pogodna za kampovanje i biciklizam takodje.

Izvor: avanture.rs

Legenda

Vlasinsku reku prate i razne zanimljive priče, legende, koje nam daju uvid u bogatu istoriju i kulturno nasleđe ovog kraja. Jedna od takvih priča vezuje se za vodeno čudovište, mada lokalci često kažu i vodeni bik. Verovatno je priča kroz vekova poprimala drugi oblik.

Prema verovanju, na mestu gde se sada nalazi jezero, bio je močvarni teren gde se nastanio vodeni bik. Ono je izlazilo samo noću i bilo je veliki strah za okolno stanovništvo jer je ubijao stoku. Oni su sa sigurnošću tvrdili da su čitava krda goveda, pa čak i kompletni vojni pukovi sa konjanicom, nestajali bez traga na tom mestu.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije