Pretraga

Sve što treba da znate o produženju vozačke dozvole

Istekla vam je vozačka dozvola?

Ne znate šta vam je potrebno od dokumenata da bi je produžili?

U zadnjih godinu dana izgubio sam 3 puta i ličnu kartu i sva ostala dokumenta, između ostalog i vozačku, prošao sam sve ove procedure više puta, pa hajde još jednom da ih pređem ovde za vas.

Počinjemo sa osnovnim, a to je rok

Produženje vozačke dozvole

Dozvola se izdaje na 10 godina, a kada vam dođe pred istek, najranije 30 dana pre isteka možete podneti zahtev za novu, postoji mogućnost i ranije u slučaju puta u inostranstvo ili drugih opravdanih razloga ali ne ranije od godinu dana.

Ako ste iznad 65 godina (godinu koju svi čekamo a to je ta nedostižna i daleka penzija) izdaće vam dozvolu na najviše 5 godina.

Ako ste navršili ili ste prešli 55-u godinu, vama će izdati dokument do navršene 65-e godine.

Šta vam sve treba od dokumenata?

Dokumenta potrebna za produžetak vozačke dozvole

Kao što smo već rekli najranije 30 dana do isteka vaše dozvole (sem u određenim slučajevima)  možete podneti zahtev za izradu nove.

Uz zahtev treba da priložite sledeće:

  • Vozačku izdatu na starom obrascu
  • Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima odgovarajuće kategorije. Uverenje ne sme biti starije od šest meseci (dokaz je potrebno priložiti ukoliko je prethodna dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, ili ako zahtev podnosi lice starije od 65 godina).
  • Važeća lična karta
  • Uplatnica sa eUprave

Naknada za produžavanje vozačke dozvole iznosi 1.640 dinara. U ovu cenu uključene su naknada za zahtev za izdavanje vozačke dozvole od 330 dinara i naknada za izdavanje vozačke dozvole od 1.310 dinara. (Ako menjate adresu ili ste u međuvremenu promenili adresu u ličnoj karti, za vas će biti posebna taksa koju možete proveriti na portalu)

Zahtev preko eUprave

Zahtev za zamenu vozačke dozvole na portalu eUprave

Nije vam potrebno neko posebno znanje ili ‘hakerske moći’ ili neke veće digitalne pismenosti, zahtev možete da podnesete i onlajn preko portala eUprave, a potrebno vam je sledeće:

  • Potvrdite da nije došlo do značajne promene i da ste saglasni sa preuzimanjem fotografije iz lične karte u svrhu izrade vozačke dozvole (zbog preuzimanja fotografije, lična karta ne sme biti starija od 5 godina).
  • Potvrdite da vam stara vozačka dozvola nije izdata sa upisanim zdravstvenim ograničenjima

I to je to! Nema neke velike nauke, ako ispratite ove korake i posedujete sve neophodno možete imati vašu vozačku bez čekanja u onim dugim redovima i dostaviti vam je na kućnu adresu.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije