Pretraga

Zašto su ljiljani najbolji izbor za vašu baštu

Ljiljane ubrajam u onu vrstu cveća koje oduševljavaju svojim izgledom, a zauzvrat ne traže mnogo. S kraja proleća pa čitavo leto ljiljani šire miris po mojoj bašti. U nastavku ću vam pobrojati razloge zbog kojih bi trebalo obavezno da ih uvrstite u vaše bašte, kao i neke savete za njihovu sadnju, uzgoj i održavanje.

Kako se sade ljiljani?

Beli ljiljan posle kiše

Ljiljani se sade iz lukovica u proleće ili jesen, a tokom leta cvetaju. Nažalost, svaka biljka cveta samo jednom u sezoni, a cvetanje traje od jedne do tri nedelje. Ipak, ne brinite zbog kratkog trajanja cvetova jer pažljivim izborom različitih vrsta ljiljana i dovoljnim brojem biljaka, možete uživati u njihovim cvetovima tokom čitavog leta pa čak i rane jeseni, jer zavisno od vrste i vremena sadnje, cvetaju od juna do septembra.

Preporuka za sadnju: ljiljani se mogu saditi u velikim baštenskim saksijama, duž prilaza kući i pored ograda. Važno je napomenuti da ljiljane nikada ne treba saditi pojedinačno. Idealno je kombinovati ih sa niskim perenama koje će svojim lišćem i granama pokriti donji deo stabljike, čime će ga zaštititi od prejakog sunca.

Ukoliko živite u stanu i imate malu terasu, ljiljane možete saditi u običnim saksijama. Sa redovnim zalivanjem i održavanjem oni će vam uzvratiti neverovatnim mirisom.

Ljiljani vole sunce

Crveni ljiljan cvetao u junu mesecu, inače uzgajan u saksiji

Cvetovi ljiljana zahtevaju puno sunčeve svetlosti. Ako je donji deo stabla zaštićen, ljiljan može biti posađen na direktnom suncu. Senoviti položaji nisu preporučljivi za uzgajanje ljiljana.

Nega ljiljana

Ciklama ljiljani

Kako postoji više od 100 vrsta ljiljana, različitih karakteristika i zahteva, potrudiću se da vam dam univerzalne savete.

Ljiljani zahtevaju umereno zalivanje. Pogotovo u letnjim mesecima je neophodno održavati vlažnost zemlje, pritom izbegavati preterano natapanje. Ja ih zalivam jednom dnevno, uglavnom u kasnim večernjim satima.

Da se ne lažemo, ko ne prihranjuje cveće? Ako su lukovice prestale da cvetaju, neophodno ih je redovno prihranjivati. Koristite vodorastvorljivo đubrivo u formulaciji 20:20:20 (2g/l vode) pri svakom zalivanju. Izbegavajte đubriva sa visokim sadržajem azota, jer ona mogu uzrokovati truljenje lukovica tokom skladištenja.

Zuti ljiljan

Neke kućne namirnice mogu biti zamena za kupovnu prihranu. Ovo su neke od namirnica koje ja koristim, a verujem da ih svaka kuća ima:

 • kora šargarepe, koja je bogata kalijumom i bakrom
 • kora banane, bogata kalijumom. Posebno je koristim za negu orhideja
 • kora citrusa, koja sadrži minerale koje se neophodne biljci

Lukovičaste biljke se ne orezuju, ali nakon cvetanja ljiljane treba skratiti. Posle cvetanja, uklonite 2/3 cvetne stabljike zajedno sa pripadajućim listovima, dok ostatak lišća ostavite kako bi se lukovica mogla hraniti i rasti. Takvu lukovicu izvadite krajem juna i čuvajte je u vlažnom tresetu na hladnom i tamnom mestu. Ja ih uglavnom skladištim u podrumu.

Kako se razmnožavaju ljiljani?

Cvet ljiljana u junu

Razmnožavanje ljiljana vrši se deljenjem lukovica. Lukovica ljiljana podseća na šišarku. Spoljne ljuske možete odvojiti i posaditi u saksiju sa tresetom. Tako ćete dobiti nove biljke, koje će procvetati i dati lepe krupne cvetove za dve do tri godine.

Vrste ljiljana

Narandzasti ljiljan iz moje bašte

Kao što sam već rekla, postoji oko 100 vrsta ljiljana. Navešću vam neke koje se najčešće sreću u našim baštama.

 • Orijentalni ljiljan – potiče sa Bliskog istoka. Buketima dodaje dozu egzotičnosti, a inače je čest motiv na umetničkim delima.
 • Beli ljiljan – poznat je i pod grčkim nazivom krin. Potiče sa Mediterana, a njegova lukovica se koristi u medicinske svrhe.
 • Kraljevski ljiljan – potiče iz Kine, a on je jedan od vrste koje su otrovne za mačke.
 • Vodeni ljiljan – kao što naziv kaže nalazi se u vodenim sredinama, barama, močvarama, neretko uz lokvanje.
 • Šumski ljiljan – to je zaštićena vrsta, koja ima purpurno ružičaste cvetove. Njihova lukovica je jestiva, a Rusi prave razne specijalitete od iste.
 • Afrički ljiljan – potiče iz Afrike. Jedan je od najneobičnijih cvetova, koji se sreće u raznim nijansama plave boje.

Buketi

Buket ljiljana

Ljubitelji elegancije uglavnom se odlučuju za aranžmane od ljiljana. Pored raskošnog izgleda, miris je neizostavan.

Ukoliko želite da ovakav buket poklonite vama dragoj osobi, obratite pažnju na izbor boje. Evo nekih simbolika:

 • Crveni ljiljan – Idealno za poklanjanje voljenoj osobi, jer simbolizuje neiscrpnu ljubav
 • Beli ljiljan – Često se poklanja trudnicama, a označava neiskvarenu dobrotu i čistotu
 • Ljubičasti ljiljan – Preporučuje se za mlade osobe, jer simbolizuje mladost i radost
 • Narandžasti ljiljan – Poklonite ga osobama kojima želite sreću. Najčešće ga poklanjaju mladim diplomcima ili kao poklon za rođendan
 • Tigrasti ljiljan – Simbol dostojanstva i ponosa, pogodan za osobe koje to nose
 • Žuti ljiljan – Treba paziti na njegovu simboliku, često tumačen kao simbol zavisti i ljubomore.

Da li su ljiljani toksični?

Izvor: objektiv.rs

Ljiljani su otrovni za mačke, pa je važno osigurati da se ovi cvetovi ne unose u prostorije gde mačke borave.

Ljiljani pripadaju porodici Araceae, zbog čega su poznati i kao arumi. Ova porodica biljaka takođe obuhvata anturijume, slonove uši, kale, čudovišta i filodendrone.

Sve vrste aruma, uključujući sve vrste ljiljana, sadrže nerastvorljive kristale kalcijum oksalata. Ovi kristali se nalaze u svim delovima biljke ljiljana, što čini celu biljku toksičnom.

Bolesti ljiljana

Izvor: ekosan.co.rs

Kao i skoro svo baštensko cveće i ljiljani su podložni različitim biljnim bolestima. Oni su uglavnom na udaru insekata, bakterija ili gljivica, i u borbi protiv istih moramo im pomoći.

Postoje 3 osnovne grupe biljnih bolesti, a to su:

 • Viroze – Bolesti izazvane virusima
 • Bakterioze – Bolesti prouzrokovane bakterijama
 • Mikoze – Bolesti nastale zbog prisustva gljivica i insekata.
Šatiran ljiljan

Ljiljane najčešće napadaju insekti, a to ćete primetiti ukoliko listovima imaju žute ili braon pege. Insekti koji uglavnom napadaju ovaj cvet su crveni pauk, vaši, larve i grinje. U borbi protiv insekata koristim insekticide.

Ukoliko insekti prenesu neke virusne bolesti, u tom slučaju je najbolje uništiti biljku, jer za ovaj virus nema leka nažalost.

Osim insekata i puževi nisu dobrodošli blizu ljiljana. Oni jedu list biljke i uglavnom ćete primetiti to po rupama na listovima.

Ljiljani u cvetu

Uz sve ove prednosti, nije teško shvatiti zašto su ljiljani najbolji izbor za vašu baštu. Njihova lepota, jednostavnost održavanja i dugotrajno cvetanje čine ih idealnim dodatkom svakom dvorištu. Nadam se ćete ove jeseni i vi posati barem jednu lukovicu ovog cveta.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije