Pretraga

Srpska Crnja – Kako izbeći gužve na granici

Granični prelaz sa Rumunijom

Niko ne voli da čeka na granici, međutim, kada putujete u toku sezone godišnjih odmora, gužve su gotovo neminovne. Srećom postoje načini da sebi uštedite vreme, posebno ako planirate put u Rumuniju.

Pre svega je potrebno da si informišete i proverite kakvo je stanje na granicama, gde god da se uputili, ovo je jedan bitan korak koji će vam sigurno uštedeti dosta vremena i pomoći u planiranju puta.

Trenutno stanje na graničnom prelazu Srpska Crnja

Kolona kamiona na graničnom prelazu Srpska Crnja

Proteklih nekoliko nedelja, vozači nisu prijavljivali veće poteškoće u prelasku granice kod Srpske Crnje. Poslednji put kada sam išao na ovaj granični prelaz, zadržavanja su bila između 5 i 15 minuta, što je zaista brzo.

Bio je to munjevit prelazak i policajci i carinici su bili veoma ljubazni sa obe strane granice. Ipak, to je nešto što se desilo pre više od tri meseca.

Pre mesec dana, prijatelj mi je rekao da je naleteo na ogromnu kolonu koja je bila duga gotovo dva kilometra i da je najveći problem bio veliki broj teretnih vozila u toj koloni.

Da biste se osigurali da se ne nađete u ovoj situaciji, bilo bi pametno da pre polaska proverite kamere graničnog prelaza i izbegnete potencijalne gužve i neprijatnosti.

Uvek je pametno proveriti alternative

Granični prelaz Vatin

Ukoliko primetite na kamerama graničnih prelaza ili dobijete dojavu da je gužva kod Srpske Crnje, nema potrebe za panikom – alternative postoje. Đerdap II je prva alternativa koju bih vam preporučio, jer je ovaj granični prelaz namenjen isključivo za putnička vozila.

Istina je da prelaz Srpska Crnja ima ogromnu prednost zbog činjenice da je otvoren 24 sata, međutim nije to jedina opcija. Od graničnih prelaza koji rade 24 časa takođe su vam na raspolaganju Kaluđerovo i Vatin.

Ukoliko niste znali, Srbija i Rumunija su potpisale sporazum, pa je tako u planu izgradnja novog graničnog prelaza Vatin – Moravica. Ovaj prelaz će biti deo budućeg autoputa Beograd – Temišvar.

Ukoliko vam ovo nije bitno, imate izbor od još tri granična prelaza – Jaša Tomić, Nakovo i Vrbica. Dobra stvar je što su sva tri prelaza namenjena za vozače putničkih vozil, ali morate imati na umu da su isti ovi prelazi aktivni samo do 19 časova.

Ukoliko idete na popularne destinacije…

Granični prelaz Srpska Crnja

Jedno od popularnijih mesta koje srbi posećuju u Rumuniji je definitivno Temišvar. Ako planirate da idete na ovaj put iz okruga Beograda ili Novog Sada, granični prelaz Srpska Crnja ipak nije najbolje rešenje. Moj predlog je da svoj put u Temišvar usmerite prema graničnom prelazu Jaša Tomić, jer je definitivno najbliži prelaz na kome ćete najbrže moći da pređete.

Ukoliko je gužva neizbežna…

Nažalost, u periodu od narednih par meseci najverovatnije ćete nailaziti na gužve na graničnim prelazima. Pre polaska proverite za svaki slučaj kamere na granicama da utvrdite da li postoji mogućnost da krenete alternativnim putem i brže stignete.

Potrudite se da putujete van udarnih termina, kao što su vikendi i rano jutro da biste smanjili vreme čekanja i najvažnije od svega, postarajte se da ponesete dovoljno vode i hrane kao i neophodnu dokumentaciju kao što su lična karta i pasoš. Srećan put!

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije